Η Μικαέλα κάνει καθημερινά εκπομπή τον Easy 97,2 10:00-14:00. Είναι ξεχωριστή και δημιουργική. Αγαπάει να βλέπει από τη γειτονιά την Ακρόπολη, να γράφει, να δημιουργεί και να σε κοιτάζει παιχνιδιάρικα με τα γαλανά της μάτια. Σήμερα μοιράζεται μαζί σου το αγαπημένο της βιβλίο και την ιστορία… αγάπης τους.

Πριν από κάποιο καιρό ήμουν σε μια δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Σε μία κατάσταση που με είχαν ρουφήξει προς τα κάτω αρνητικά γεγονότα στη ζωή μου, που η γενικότερη κατάσταση στη χώρα δε με άφηνε να αναπνεύσω κυριολεκτικά και μεταφορικά, που η δουλειά μου και η καθημερινότητα με κρατούσαν δέσμια και η ρουτίνα έστηνε τοίχους σε ό,τι ωραίο θα μπορούσα να φανταστώ και να αφουγκραστώ.
Μέχρι που σε μία βόλτα στο αγαπημένο μου Book café, το Little Tree, έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο της διακεκριμένης ανθρωπολόγου Francoise Heritier, «Το Αλάτι της Ζωής» που βραβεύτηκε ως το πιο αισιόδοξο βιβλίο του 2012 στη Γαλλία!

Γυρίζω το οπισθόφυλλο και διαβάζω την ερώτηση:
«Εσάς; Τι θα σας έλειπε περισσότερο, αν ήταν να χαθεί για πάντα από τη ζωή σας;».

Κοντοστάθηκα, κοίταξα στο κενό και συνειδητοποίησα ότι έπαθα το «σεντόνι» του ηθοποιού όταν ξεχνάει το ρόλο του. Δεν είχα άμεση απάντηση. Στο επόμενο λεπτό απαντώ στον εαυτό μου «θα μου έλειπαν περισσότερο οι στιγμές με τους αγαπημένους μου, με το παιδί μου κυρίως». Όμως ο αντίλογος του εαυτού μου ήρθε άμεσα «μα αφού αυτές τις στιγμές ήδη τις χάνεις».

Τα δάκρυα κύλησαν αυθόρμητα και χωρίς καμία σύσπαση στο πρόσωπο μου.
Πήγα στο ταμείο και αγόρασα αυτό το βιβλίο. Το διάβασα σε ένα βράδυ – τι λέω, σε μία ώρα το είχα ρουφήξει, συνειδητοποιώντας ξεκάθαρα ότι είναι αυτές οι «τιποτένιες», οι αδιόρατες με το γυμνό μάτι της ρουτίνας, στιγμές, οι στιγμές που περνάνε τόσο διακριτικά σαν cameo ρόλος  από τη ζωή σου για να μην ενοχλήσουν, ήταν αυτές τελικά που σαν κομμάτια ενός παζλ, δημιουργούν τη ζωή.
Αυτό το βιβλίο λοιπόν έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Μου επέτρεψε να αντιληφθώ ότι αυτό που θεωρώ λεπτομέρεια, μία μικρή περαστική στιγμούλα, είναι το απόλυτα πρωταγωνιστικό κομμάτι της ζωής.

«Η συγκίνηση μέχρι δακρύων, το χάδι που δίνεις,το χάδι που παίρνεις, τα φιλιά που δίνεις, τα φιλιά που παίρνεις, οι αγκαλιές οι δικές σου και των άλλων (με αγάπη, συνενοχή , τρυφερότητα), η αίσθηση ότι είσαι γεμάτος ενέργεια, πάθος, ενθουσιασμό, οι συναισθηματικές εκρήξεις, η ολονύχτια κουβέντα, η επιθυμία να είναι όλοι γύρω σου χαρούμενοι, από την κορυφή μιας πλαγιάς να βλέπεις το τοπίο που ανοίγεται σαν στεφάνι, ανάσκελα πάνω στο χώμα να κοιτάς τα σύννεφα και να νιώθεις τη γη να γυρίζει, να τσιρίζεις μπαίνοντας μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ζεματάει από το ήλιο, να αναπηδάς από χαρά όταν αστράφτει ξαφνικά μέσα σου η λύση ενός προβλήματος που σε βασάνιζε καιρό, να λαμβάνεις ένα ωραίο δώρο, ένα σημάδι φιλίας ή μια καρτ ποστάλ, να έχεις μυστικά, να αφήνεις τη φαντασία σου να καλπάζει, να αρχίζεις το διάβασμα της εφημερίδας από την τελευταία σελίδα, να μην είσαι, για μία φορά, ετοιμόλογος, να μην ντρέπεσαι ποτέ να είσαι ο εαυτός σου».

Ο κατάλογος αυτών των «τιποτένιων» στιγμών που απαριθμεί στο μικρό της βιβλίο η Heritier είναι μακρύς και αναπάντεχος. Σκέφτεσαι πάντα: «αχ αυτό το έχω νιώσει, γιατί δεν το συνειδητοποίησα εκείνη τη στιγμή; Γιατί το άφησα να περάσει έτσι»;

Η συγγραφέας έγραψε ουσιαστικά ένα μεγάλο πεζό ποίημα που υμνεί την ζωή.
Τις αισθήσεις, τις προσλαμβάνουσες, τις συγκινήσεις, τις μικρές απολαύσεις, τις μεγάλες χαρές, τις βαθιές απογοητεύσεις.
Αλλά περισσότερο ύμνησε τις φωτεινές στιγμές, αυτές που στερούμαι κι εγώ αλλά και πολλοί ακόμα, και συνιστούν την ομορφιά της ζωής. Για τον καθένα μας είναι διαφορετική.
Υπάρχει μία ελαφράδα στην ανθρώπινη μας διάσταση που αρνούμαστε οι περισσότεροι –κι εγώ μαζί- να συνειδητοποιήσουμε και να απολαύσουμε. Είναι αυτό το αλάτι της ζωής για το οποίο μιλάει η συγγραφέας. Εγώ μέσα από αυτό το βιβλίο βρήκα το δρόμο για τις δικές μου ανάλαφρες στιγμές που λαχταρά η ψυχή μου. Και όποτε τον χάνω, επανέρχομαι στο «Αλάτι της Ζωής» για να τη νοστιμίζω ανάλογα. Και κυρίως για να ζήσω για λίγο ευτυχισμένη στον μικρόκοσμό μου μέχρι να ξαναβγώ στη ζούγκλα της καθημερινότητας.

Πολλά φιλιά και να περάσεις ένα καλοκαίρι γεμάτο με το αλάτι της θάλασσας και της ζωής!
Μικαέλα Θεοφίλου

Το βιβλίο “Το αλάτι της ζωής” της Françoise Héritier κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέλευθος.

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.