(γιατί ΠΡΕΠΕΙ να μας νοιάζει)


– Ο Αμαζόνιος περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη.

-Περιέχει το 10% τουλάχιστον της βιοποικιλότητας της Γης.

-Συμπεριλαμβάνει επίσης τοπική και προς εξαφάνιση χλωρίδα και πανίδα.

-Τα ποτάμια της αποτελούν το 15% των παγκόσμιων ποταμιών που εκβάλλουν στους ωκεανούς.

-Τα δάση του Αμαζονίου αποτελούν τους «Πνεύμονες του Πλανήτη» επειδή μετατρέπουν συνεχώς το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο.

-Περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου οξυγόνου που αναπνέουμε παράγεται στα δάση του Αμαζονίου.

-Στα δάση του Αμαζονίου βρίσκονται τα περισσότερα από τα εκτιμώμενα 10 εκατομμύρια είδη φυτών, ζώων και εντόμων που υπάρχουν στον πλανήτη.

-Ένα εκτάριο (10.000 τετραγωνικά μέτρα) περιέχει 750 είδη δέντρων και 1500 είδη φυτών.

-Τουλάχιστον 3000 είδη φρούτων έχουν βρεθεί μέχρι τώρα στα δάση του Αμαζονίου. Από αυτά χρησιμοποιούμε στην Δύση μόνο τα 200. Οι αυτόχθονες κάτοικοι του Αμαζονίου χρησιμοποιούν πάνω από 2000.

-Τα φυτά του Αμαζονίου είναι πλούσια σε δευτερογενείς μεταβολίτες – δηλαδή χημικές ενώσεις που παράγονται από οργανισμούς (φυτά, φαιοφύκη, μύκητες, βακτήρια – και κυρίως σε αλκαλοειδή που προστατεύουν τα φυτά από ασθένειες και έντομα αλλά ενδιαφέρουν τους ανθρώπους λόγω του πλήθους των φαρμακολογικών τους δράσεων όπως η ανθελονοσιακή (κινίνη), αντιασθματική (εφεδρίνη), αγγειοδιασταλτική (βινκαμίνη), αναλγητική (μορφίνη) αντιυπεργυκαιμική (πιπερίνη), αντιβακτηριακή (χελερυθρίνη).

-121 φάρμακα που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο προέρχονται από τα φυτά του Αμαζονίου ενώ το 25% των δυτικών φαρμάκων έχουν συστατικά που βρίσκονται στα δάση του Αμαζονίου. Να σημειωθεί ότι μόνο το 1% των τροπικών δέντρων και φυτών έχει ερευνηθεί μέχρι τώρα από τους επιστήμονες.

-Πάνω από 100 φαρμακευτικές εταιρίες και η Αμερικάνικη κυβέρνηση με κολοσσούς όπως η Merck και το Εθνικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο κάνουν εντατικές έρευνες με τα φυτά του Αμαζονίου αναζητώντας φάρμακα και θεραπείες σε ιούς, μολύνσεις, τον καρκίνο και το aids.

-Στον Αμαζόνιο ζουν πάνω από 50 αυτόχθονες κοινότητες που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με ανθρώπους έξω από τα δάση. Στην Βραζιλία είναι εγκατεστημένες οι περισσότερες από αυτές τις κοινότητες που δεν έχουν σταθερή βάση αλλά μετακινούνται συνεχώς ζώντας ως κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες.

 

από τη σελίδα του Astroheart του Γιώργου Πανόπουλου στο Facebook 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.