Το πείραμα του BBC και ένα video που δεν είναι σκληρό. Είναι απλά αληθινό

O Hezron Springer είναι ένας βρετανός μουσικός και youtuber που έχει μια μεγάλη αγάπη: τα chicken wings που τα απολαμβάνει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στο αγαπημένο του fast food στο Λονδίνο.
Τι συμβαίνει όμως όταν το BBC τον καλεί να παρακολουθήσει την πορεία του αγαπημένου του φαγητού από το εκτροφείο στο πιάτο του; Η συνέχεια έχει πολύ πολύ ενδιαφέρον.

Το video ξεκινάει με τον Hezron Springer να παραγγέλνει και να απολαμβάνει το αγαπημένο του πιάτο που δεν είναι άλλο από τα chicken wings. Μας δείχνει πόσο ζουμερό είναι και πώς τα ζουμάκια του τρέχουν όταν το δαγκώνεις.

Η επόμενη σκηνή είναι από ένα εκτροφείο στην περιοχή του Σόμερσετ. Η ακριβής τοποθεσία δεν αποκαλύπτεται καθώς υπάρχει ο φόβος των ακτιβιστών. Το εκτροφείο, αν και είναι μεγάλο, θεωρείται μικρό καθώς εκτρέφει μόνο 110.000 κοτόπουλα όταν στη Μεγάλη Βρετανία εκτρέφονται συνολικά 1 εκατομμύριο, ενώ κάθε εβδομάδα σκοτώνονται 20 εκατομμύρια κοτόπουλα για να καταλήξουν στο πιάτο.

Ο Hezron μπαίνει στη μονάδα όπου βρίσκονται κοτόπουλα που είναι 18 ημερών. Είναι μικρά και είναι αμέτρητα. Στην 39η ημέρα τους θα περάσουν στα σφαγεία και θα πάρουν τη θέση τους τα νέα κοτοπουλάκια. Ο ίδιος πίστευε ότι τα κοτόπουλα που βγαίνουν στην αγορά είναι δυο ετών.

Το video είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να αποτυπώνει την αλήθεια χωρίς να έχει πραγματικά σκληρές σκηνές.

 

Το είδα εγώ που έχω χαμηλή ανοχή σε σκηνές από εκτροφεία, σφαγεία, αίματα, σάρκες. Οπότε, μπορείς να το δεις κι εσύ χωρίς να φοβάσαι ότι θα τραυματιστείς ψυχικά ανεπανόρθωτα.

 

Είναι σημαντικό να βγούμε όλοι από την πλάνη ότι τα ζώα που τρώμε έχουν ζήσει ευτυχισμένα στα λιβάδια.

 

Μαθαίνοντας την αλήθεια, της εκτροφής, της σφαγής και της υπερκατανάλωσης,

θα μπορέσεις να φέρεις λίγη περισσότερη ισορροπία, μέτρο, ενσυναίσθηση, αρμονία και υγεία στη ζωή σου.

Ο Hezron προσέχει να μην πατήσει κάποιο κοτοπουλάκι και διαπιστώνει ότι βλέπει χαρούμενα ζώα που τρέφονται και ποτίζονται. Το 95% των κοτόπουλων που καταναλώνεται είναι από εκτροφεία, ενώ θεωρείται ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει υψηλά στάντραντς στο θέμα της διαβίωσης των ζώων στα εκτροφεία της.

Ο σκοπός πάντως είναι ένας: να οδηγηθούν παχουλά στο σφαγείο. Κι εκεί ξεκινάει η επόμενη φάση του video.

Ο Hezron περνάει στον χώρο όπου οδηγούνται μαζικά τα κοτοπουλάκια στην 39η ημέρα τους. Φοράει μάσκα, φόρμα και κράνος. Τα κοτοπουλάκια μεταφέρονται εκεί σε έναν χώρο με χαμηλό φωτισμό για να παραμείνουν ήρεμα. O Hezron αρχίζει να μην αισθάνεται άνετα. “Τα είδα τις πρώτες ημέρες τους και τώρα είναι στιβαγμένα. Αυτή είναι η τελευταία τους στιγμή”.
Στη συνέχεια μπαίνουν σε θαλάμους αερίων ώστε να αναισθητοποιηθούν και αμέσως μετά από ένα μηχάνημα που τους κόβει το κεφάλι..

Τα κοτοπουλάκια ξεπουπουλιάζονται από ειδικό μηχάνημα. Φτερά, σάρκα και αίμα παντού ενώ τα εντόσθια τους πηγαίνουν κατευθείαν για να παρασκευαστεί pet food.

Η μυρωδιά του αίματος και της σάρκας ξεκινάει να τον ενοχλεί σε σημείο του να μην μπορεί να αναπνεύσει άνετα. Τον οδηγούν σε ψυγεία όπου τα σφαγμένα κοτόπουλα έρχονται στη θερμοκρασία που χρειάζεται. Το μέγεθος της “επιχείρησης” είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Το επόμενο στάδιο είναι ο τεμαχισμός. Όλη η διαδικασία γίνεται μέσα σε επτά λεπτά. Τα κοτόπουλα τεμαχίζονται και ξεχωρίζονται από ανθρώπους, μηχανές και ρομπότ στα κομμάτια που αναγνωρίζουμε ως καταναλωτές.

Η επόμενη σκηνή είναι και πάλι στο αγαπημένο fast food του Hezron. Παραγγέλνει και πάλι το αγαπημένο του πιάτο με κοτόπουλο. Πιστεύει όμως ότι χρειάζεται μια δυο ημέρες για να μπορέσει να το ξαναφάει γιατί η εμπειρία του είναι ακόμα νωπή.

Όμως, πέντε λεπτά αργότερα το δοκιμάζει και αναγνωρίζει στο φαγητό του τη μυρωδιά που τον έκανε να αηδιάσει ή να δυσφορήσει στα σφαγεία. Αναγνώρισε τη μυρωδιά του αίματος και της φρεσκοσφαγμένης σάρκας στο φαγητό του.

Το τι συνέβη από εκεί και πέρα αξίζει τον κόπο να το δεις…

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.