4 αποσπάσματα, 4 αλήθειες.

Σήμερα το βράδυ μην κοιμηθείς χωρίς να έχεις διαβάσει αυτά τα αποσπάσματα. Αν ψάχνεις έμπνευση, δύναμη και σοφία θα τις βρεις εδώ.

Ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ πιστεύει. Επειδή πιστεύει στα θαύματα, τα θαύματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Επειδή έχει τη βεβαιότητα πως η σκέψη μπορεί ν’ αλλάξει τη ζωή, η ζωή του αρχίζει ν’ αλλάζει. Επειδή είναι βέβαιος ότι θα συναντήσει την αγάπη, η αγάπη εμφανίζεται.
Από καιρό σε καιρό, νοιώθει απογοήτευση. Μερικές φορές πονάει.
Και τότε ακούει τα σχόλια: “Πόσο αφελής είναι!”.
Ο πολεμιστής όμως γνωρίζει πως αξίζει το τίμημα. Για κάθε ήττα, έχει δύο κατακτήσεις προς όφελος του.
Όλοι όσοι πιστεύουν το γνωρίζουν.

Ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί. Δεν μπορεί να πολεμήσει μονάχος. Όποιο κι αν είναι το σχέδιο του, εξαρτάται από άλλους ανθρώπους, Έχει ανάγκη να συζητήσει τη στρατηγική του, να ζητήσει βοήθεια και στις στιγμές της ανάπαυσης να έχει κάποιον στον οποίο να αφηγηθεί γύρω από τη φωτιά τις ιστορίες των μαχών.
Δεν επιτρέπει στους άλλους να συγχέουν τη συντροφικότητα του με την ανασφάλεια. Είναι διάφανος στις πράξεις του και μυστικοπαθής στα σχέδια του.
Ένας πολεμιστής του φωτός χορεύει με τους συντρόφους του, αλλά δε δίνει σε κανέναν την ευθύνη των δικών του βημάτων.

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ένας πολεμιστής του φωτός είναι έρμαιο της αποθάρρυνσης. Σκέφτεται πως τίποτα δε θα καταφέρει να ξυπνήσει τη συγκίνηση που επιθυμούσε. Συχνά, το απόγευμα και το βράδυ, είναι αναγκασμένος να διατηρεί μια κατακτημένη θέση χωρίς να συμβεί ένα νέο γεγονός για να του ξαναδώσει ενθουσιασμό.
Οι φίλοι του σχολιάζουν “Ίσως ο πόλεμος του να έχει τελειώσει”.
Ακούγοντας αυτά τα σχόλια, ο πολεμιστής νιώθει πόνο και σύγχυση, επειδή γνωρίζει ότι δεν έχει φτάσει εκεί που ήθελε. Είναι πεισματάρης, όμως, και δεν εγκαταλείπει αυτό που έχει αποφασίσει να κάνει.
Έπειτα, εκεί που δεν το περιμένει καθόλου, μια νέα πόρτα ανοίγει.

ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ο πολεμιστής του φωτός συμπεριφέρεται σαν το νερό και ρέει ανάμεσα στα εμπόδια που συναντά.
Είναι στιγμές κατά τις οποίες “αντιστέκομαι” σημαίνει “καταστρέφομαι”. Επομένως, αυτός προσαρμόζεται στις συνθήκες. Δέχεται αδιαμαρτύρητα από τις πέτρες του δρόμου να χαράξουν την πορεία του μέσ’ από τα βουνά.
Σ’ αυτό έγκειται η δύναμη του νερού: ένα σφυρί δε θα μπορέσει ποτέ να το τσακίσει, ένα μαχαίρι να το τραυματίσει. Το ισχυρότερο σπαθί του κόσμου δε θα μπορέσει ποτέ ν’ αφήσει μια ουλή στην επιφάνεια του.
Το νερό ενός ποταμού προσαρμόζεται στην πιθανή διαδρομή χωρίς να ξεχνάει το στόχο του: τη θάλασσα. Αδύναμο στην πηγή, αποκτά σιγά σιγά τη δύναμη των άλλων ποταμών που συναντά.
Και από μια στιγμή και μετά η δύναμη του είναι απόλυτη.

Το βιβλίο “Το Εγχειρίδιο του Πολεμιστή του Φωτός” του Paulo Coelho κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.