Είσαι εσωστρεφής ή εξωστρεφής;

Οι φίλοι σου μπορούν να σου απαντήσουν σε δευτερόλεπτα. Οι ψυχολόγοι ίσως να σου δώσουν να συμπηρώσεις ένα τεστ που θα έχει και την ερώτηση “σε ένα πάρτυ περνάς το χρόνο σου κρυμένος στην κουζίνα;” Τώρα όμως μια έρευνα σε 1.000 άτομα, αποδεικνύει ότι παίρνεις την απάντηση που σε περιγράφει, απλά απαντώντας σε μια και μόνη ερώτηση. Ξεκινάμε;

Η ερώτηση…

Σε μια βαθμίδα από 0 (εξαιρετικά δυσαρεστημένος) μέχρι το 10 (εξαιρετικά ευχαριστημένος),
και με το 5 να αντιπροσωπεύει το κανονικό επίπεδο ευχαρίστησης, απάντησε στην εξής ερώτηση:

-Πόσο ευχαριστημένος αισθάνομαι με το να κάνω κάτι από τα παρακάτω;

1) Να είμαι στη δουλειά
2) Να κάνω κάποιου είδους σωματικής άσκησης
3) Να βλέπω τηλεόραση
4) Να ξεκουράζομαι
5) Να ψωνίζω
6) Να διαβάζω
7) Να ακούω μουσική

Και η απάντηση…

Η ερώτηση κλειδί που δίνει την απάντηση είναι η πρώτη.

Αν το να είσαι στη δουλειά, πήρε κάτω από 5, τότε είναι πολύ πιθανό να είσαι εσωστρεφής. Οι εσωστρεφείς χαρακτήρες παίρνουν μεγάλη ευχαρίστηση όταν δε χρειάζεται να βάζουν στόχους που είναι αναγκασμένοι να τους εκπληρώσουν. Γι’ αυτό και απολαμβάνουν περισσότερο μια ημέρα ξεκούρασης ή τηλεόρασης.

Σε όλες τις άλλες ερωτήσεις, εσωστρεφείς και εξωστρεφείς απολάμβαναν σχεδόν το ίδιο όλες τις δραστηριότητες. Με μία μικρή ανατροπή…
Το διάβασμα ενός βιβλίου… Λογικά θα έπρεπε να το απολαμβάνουν περισσότερο οι εσωστρεφείς. Όμως δεν είναι έτσι. Οι εξωστρεφείς επειδή νοιώθουν ότι πετυχαίνουν κάτι ολοκληρώνοντας ένα βιβλίο, το χαίρονται περισσότερο.

Η επόμενη ανατροπή έρχεται στον τομέα της σωματικής άσκησης. Θα περιμέναμε να την απολαμβάνουν περισσότερο οι εξωστρεφείς. Όμως όταν οι εσωστρεφείς κάνουν την άσκηση που τους ταιριάζει όπως π.χ. jogging, ευχαριστιούνται τόσο όσο και οι εξωστρεφείς. Απλά οι εξωστρεφείς καθώς βάζουν στόχους, πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα.

Γενικά το “σύστημα ανταμοιβής” βοηθά τους εξωστρεφείς όχι μόνο για να μπαίνουν σε δράση και για να έχουν αποτελέσματα αλλά και για να απολαμβάνουν περισσότερο τις δραστηριότητες τους.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, προσπάθησε να κάνεις όσα σε ευχαριστούν και σύντομα -ποιός ξέρει;- μπορεί να σε ευχαριστούν όσα κάνεις.

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

(2) Σχόλια

 • Αλέξανδρος (26/01/2018)

  Παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε που μπορώ να βρω το αυθεντικό κείμενο της έρευνας.
  Είναι πολύ ενδιαφέρον.
  Ευχαριστώ.

  • Καίτη Φαρμάκη (17/04/2018)

   * “Η λίστα είναι από το βιβλίο “Σπίτι σε τάξη. Ζωή σε τάξη” της Marie Kondo”

   Αναφέρεται καθαρά στο τέλος του κειμένου. Σε ευχαρσιτο΄τμε για το σχόλιο

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.