Διάβασα το βιβλίο μέσα σε δυο ημέρες σε ένα ταξίδι μου στη Θεσσαλονίκη. Και έπαθα ό,τι παθαίνεις με τα βιβλία που θέλεις να τα τελειώσεις αλλά δεν θέλεις και να τελειώσουν… Το διάβαζα στα καφέ, στο δωμάτιο πριν κοιμηθώ, μόλις ξυπνούσα, στο αυτοκίνητο. Γιατί η ιστορία της ταφής του Νίκου Καζαντζάκη υπήρξε τόσο συγκλονιστική όσο και η ζωή του.

Ο Νίκος Καζαντζάκης δεν έζησε μια εύκολη ζωή. Πολλοί τον λάτρεψαν, τον παραδέχτηκαν και συγκλονίστηκαν από τα έργα του, όμως οι τότε ισχυροί της Ελλάδας τον μίσησαν απόλυτα.

Το τι συνέβη τις δέκα ημέρες από τότε που πέθανε στη Γερμανία μέχρι την ταφή του,

από έναν 23χρονο στρατιωτικό ιερέα στην Κρήτη,

είναι μια ιστορία μίσους, παραλογισμού αλλά και αγάπης και αποφασιστικότητας που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

 

Πρόκειται για πραγματικά, ιστορικά γεγονότα γραμμένα με λογοτεχνικό τρόπο από τον Γιώργο Πράτανο.

Στο βιβλίο έχει βασικό ρόλο και ο Φρέντυ Γερμανός. Ως νεαρός δημοσιογράφος αναλαμβάνει, από τύχη σχεδόν αλλά και δική του επιμονή, το μεγάλο ρεπορτάζ. Μέσα από τα μάτια του νεαρού δημοσιογράφου καταγράφεται η αναταραχή της Αθήνας αλλά και η αποφασιστικότητα της Κρήτης να τιμήσει τον νεκρό της.
Η διανοούμενη Αθήνα με τις αντιπαραθέσεις της στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και η Κρήτη που η ψυχή της δε θα επέτρεπε να μην τιμηθεί ο οποιοσδήποτε νεκρός, πόσο μάλλον, ο δικός της νεκρός.

Τι έλεγαν και κυρίως τι έκαναν οι πολέμιοι του Καζαντζάκη για να μην γίνει η ταφή;
Πώς ζούσαν ο Νίκος και η Ελένη Καζαντζάκη και γιατί αν δεν υπήρχε η Ελένη το έργο του Καζαντζάκη μπορεί και να μην είχε φτάσει στα χέρια μας;
Γιατί και εξαιτίας ποιας ελληνικής παρέμβασης δεν προτάθηκε ποτέ ο Νίκος Καζαντζάκης για Νόμπελ ενώ βρέθηκε συναρπαστικά κοντά σε αυτό το ενδεχόμενο;
Και γιατί, βλέποντας τα πράγματα από απόσταση, νιώθεις ντροπή που όλοι οι παπάδες του Ηρακλείου έμειναν κλεισμένοι και κρυμμένοι στην εκκλησία του Αγίου Μηνά για να μην παραστούν στην κηδεία;

Ο Γιώργος Πράτανος, που έγραψε το βιβλίο, βρήκε τον παπά που έθαψε τον Νίκο Καζαντζάκη και μεταφέρει όλα τα γεγονότα σε ένα βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα και γιατί είναι καλογραμμένο αλλά και γιατί έχει μια συγκλονιστική ιστορία να διηγηθεί.

από την Καίτη Φαρμάκη

Το βιβλίο ο “Ανεπιθύμητος νεκρός” του Γιώργου Πράτανου
κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και το βρίσκεις, ευτυχώς,  παντού!

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

(1) Σχόλιο

  • Εύη (02/06/2019)

    Πόσο ταπεινωτικό για την πατρίδα μας το να κάνεις τη διαφορά κάνοντας απλώς το σωστό και το αυτονόητο… ? Οι ισχυρές πλειοψηφίες πάντα εναντίον των καλύτερων : Καζαντζάκης, Σκαλκώτας, και πόσοι ακόμη. Έχουμε μείνει να κοιτάμε τον Παρθενώνα και δε βλέπουμε μπροστά μας ότι υπάρχει και συνέχεια. Αλλά και να τη δούμε, δεν την καταλαβαίνουμε. ?

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.