Δύο απόψεις που ίσως δεν απέχουν και πολύ…

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να μοιραστώ μαζί σας ότι έχω κάνει τεστ δυσανεξίας με μηχάνημα βιοσυντονισμού και ότι όντως είδα κάποια αποτελέσματα. Να σας πω επίσης από την αρχή, ότι πιστεύω πως αυτά τα τεστ λειτουργούν, στο βαθμό που λειτουργεί και μια δίαιτα για παράδειγμα.

Και το λέω αυτό, καθώς το καλοκαίρι η ένωση διαιτολόγων-διατροφολόγων, κυκλοφόρησε ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν, ότι μετά από έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τεστ δυσανεξίας δεν έχουν επιστημονική βάση.

Σεβαστό, όμως στο παρελθόν, πολλά τα οποία δεν είχαν αποδειχθεί επιστημονικά, με το πέρασμα του χρόνου και με νέα στοιχεία, εντέλει αποδείχτηκαν. Οπότε αυτό το επιχείρημα δεν κλονίζει σοβαρά την απόψη μου.
Όποιος έχει κάνει βιοσυντονισμό για δυσανεξία ή για κάποιο άλλο θέμα, έχει καταλάβει ότι παίρνει χρήσιμα στοιχεία για τις λειτουργίες του, κι αυτό για εμένα είναι αρκετό. Ας αποδειχθεί αργότερα επιστημονικά. Μπορώ να περιμένω.

Η γνώμη μου είναι ότι οι άνθρωποι παρουσιάζουμε δυσανεξίες, ως αποτέλεσμα ταλαιπωρίας του οργανισμού μας. Έχουμε χάσει κάθε μέτρο ποιότητας, ποσότητας και συνδυασμού των τροφών μας. Κάποια στιγμή ο οργανισμός σηκώνει τα…ένζυμα του ψηλά, παρουσιάζοντας συμπτώματα ευαισθησίας σε τροφές. Και τότε χρειάζεται να κάνουμε μια επανεκκίνηση.
Αυτή η επανεκκίνηση έχει σίγουρα να κάνει με την ποιότητα, την ποσότητα και το συνδυασμό όσων τρώμε. Ίσως να χρειαστεί να κόψουμε τη γλουτένη που πιστεύω ότι μας ταλαιπωρεί όλους ανεξαιρέτως.
Σε αυτή την αρχή, χρειαζόμαστε βοήθεια. Και ένα μηχάνημα βιοσυντονισμού που το χειρίζεται κάποιος ειδικός, μπορεί να βοηθήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Πρόσφατα, είχα μια συζήτηση που με έκανε να σκεφτώ αν όντως υπάρχει η δυσανεξία όπως την έχουμε στο μυαλό μας. Δηλαδή, τρώω ένα καρότο και αυτό με μπλοκάρει.

Τελικά υφίσταται η δυσανεξία;

Σας μεταφέρω τη συζήτηση που είχα με την Νάντια Τσίχλη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής – personal trainer & σύμβουλο αθλητικής διατροφής.

“Απ’ όσο γνωρίζουμε ως ειδικοί της υγείας, δεν υπάρχει κάποια επιστημονική βάση στην οποία να στηρίζονται αυτά τα τεστ, και που να δικαιολογεί τη δυσανεξία σε συγκεκριμένα τρόφιμα σε έναν οργανισμό.

 

Δε μπορεί, λοιπόν, κάποιος να είναι δυσανεκτικός π.χ. στο μήλο ή στα καρότα. Όταν τρώμε ένα μήλο, ο οργανισμός δεν το αναγνωρίζει ως μήλο αλλά ως το σύνολο των συστατικών του, δηλαδή υδατάνθρακας – φυτικές ίνες – βιταμίνες – ιχνοστοιχεία, τα οποία ακολουθούν μια συγκεκριμένη βιοχημική οδό για να μεταβολιστούν, που είναι όμοια σε κάθε οργανισμό.

 

Όμως, ένας ταλαιπωρημένος διατροφικά οργανισμός που δεν προσλαμβάνει καθημερινά τις σωστές ποσότητες, π.χ. φρούτων & φυτικών ινών, πιθανόν να έχει κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα κατά την πέψη που λανθασμένα να εκληφθούν ως δυσανεξία.

 

Εδώ έρχεται το σημαντικό θέμα του συνδυασμού των τροφών. Για αυτό το θέμα, χρειαζόμαστε τη βοήθεια του ειδικού, καθώς τέτοιες κατευθύνσεις μόνο αυτός μπορεί να παρέχει υπεύθυνα.
Ένας έξυπνος συνδυασμός για παράδειγμα, είναι το μήλο μαζί με μερικούς ξηρούς καρπούς. Το ένα συμπληρώνει το άλλο ώστε να λειτουργήσει πιο ισορροπημένα η διαδικασία πέψης και απορρόφησης.

 

Για να μεταβολίσουμε σωστά χρειάζεται σε κάθε γεύμα η σωστή αναλογία υδατανθράκων, λιπών και πρωτεΐνών. Αυτή η αναλογία θα βοηθήσει τα ένζυμα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ώστε η πέψη και ο μεταβολισμός των τροφών να γίνουν όπως πρέπει.

 

Για τα φουσκώματα, ασφαλώς θα πρέπει να εξετάσουμε και την ποσότητα της τροφής που λαμβάνουμε. Το σύστημα μας μπορεί να διαχειριστεί συγκεκριμένη ποσότητα θερμίδων σε κάθε γεύμα. Άρα, αν η ποσότητα που καταναλώσαμε είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, ο οργανισμός επιβαρύνεται και είναι λογικό να έχουμε φούσκωμα ή ενοχλήσεις μετά το φαγητό, όταν ο όγκος του γεύματος είναι μεγαλύτερος από αυτό που μας αναλογεί ώστε να χρησιμοποιηθεί ωφέλιμα.

 

Υπάρχουν βέβαια οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν αλλεργίες ή δυσανεξία σε συστατικά της τροφής, όμως αυτοί το γνωρίζουν καθώς τα συμπτώματα είναι σοβαρά και χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης. Μπορεί κάποιος, δηλαδή, να είναι δυσανεκτικός στη λακτόζη ή στη γλουτένη, οπότε και ακολουθεί συγκεκριμένες ιατρικές συμβουλές, θεραπεία και διατροφή, στην οποία απαγορεύονται κάποια τρόφιμα τα οποία περιέχουν τα συγκεκριμένα συστατικά.

 

Επομένως, σε έναν υγιή οργανισμό, που ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή & προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στους σωστούς συνδυασμούς και ποσότητες, η δυσανεξία ή τα όποια συμπτώματα, πιθανότατα δε θα υφίστανται”.

Ευχαριστούμε την καθηγήτρια φυσικής αγωγής – personal trainer & σύμβουλο αθλητικής διατροφής, Νάντια Τσίχλη

Από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.