Η Marie Kondo είναι μια μικροσκοπική γιαπωνέζα η οποία έχει σκοπό της ζωής της, να βάλει τάξη στο χάος των σπιτιών μας. Κάνει τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο με τα βιβλία της, τις εκπομπές της και τα guest που κάνει παρουσιάζοντας τη μέθοδο KonMarie. Πώς να φτιάξεις τα ντουλάπια σου, την ντουλάπα σου, τη βιβλιοθήκη σου, την τσάντα σου. Και πώς βάζοντας τάξη στο σπίτι σου, βάζεις τελικά τάξη και στη ζωή σου.

Το βιβλίο ξεκινά με μια μεγάλη αλήθεια:
“Τακτοποιώ όταν συνειδητοποιώ πόσο ακατάστατο είναι το σπίτι μου αλλά όταν τελειώσω, δεν αργεί να ξαναγίνει χάλια”. Και αυτό είναι κάτι που όλοι το έχουμε σκεφτεί, δει και ζήσει.
Φτιάχνουμε, καθαρίζουμε και τακτοποιούμε το σπίτι για να είναι και πάλι ατακτοποίητο την επόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με την Marie Kondo όταν τακτοποιήσεις σωστά, όσο ακατάστατος και να είσαι γενικότερα, δεν θα μπορέσεις να το χαλάσεις τόσο γρήγορα.

Η αρχή της Marie Kondo

“Αν συγυρίζεις για λίγο κάθε φορά, θα συγυρίζεις για μια ολόκληρη ζωή ασταμάτητα.”

Το μυστικό είναι να κάνεις μια καλή και σαρωτική αρχή πετώντας οτιδήποτε είναι περιττό.
“Αρχίστε πετώντας τα όλα με τη μία¨ είναι ένας από τους πρώτους τίτλους στο βιβλίο της και είναι λογικό αν σκεφτείς ότι η ίδια δεν είναι ειδική στην αποθήκευση αλλά στην τακτοποίηση.
Υποστηρίζει ότι με το να κρατάς αντικείμενα που έχεις ξεχάσει ακόμα και την ύπαρξη τους, δεν τα τιμάς αλλά τα εγκλωβίζεις, και σε καλεί ελευθερώνοντας να ελευθερωθείς κι εσύ.

Τι να κρατήσεις και τι να πετάξεις 

H Marie Kondo μοιράζεται την… παράδοξη τεχνική της για να διαλέξεις τι να κρατήσεις και τι όχι. Σε ολόκληρο τον κόσμο την πληρώνουν με τεράστια ποσά για να τους φτιάξει το σπίτι και να τους μάθει την τεχνική της ενώ η λίστα αναμονής είναι κοντά στους έξι μήνες.

-Το μυστικό, λοιπόν, για να κρατήσεις όσα πραγματικά χρειάζεσαι είναι να αγγίζεις το αντικείμενο για λίγα δευτερόλεπτα και να συνδεθείς με αυτό. Το αγγίζεις και ρωτάς τον εαυτό σου αν το χρειάζεσαι πραγματικά στη ζωή σου ή όχι.
Αν το θέλεις, η απάντηση θα ξεπηδήσει στα πρώτα δευτερόλεπτα της επαφής. Αν όχι, ή αν το σκέφτεσαι, ήρθε η ώρα να το ελευθερώσεις.
Μη διστάσεις να το βγάλεις από τη ζωή σου όπως και να το ευχαριστήσεις για όσα σου προσέφερε.

Μπορεί να υπάρξουν αντικείμενα τα οποία δεν θέλεις να τα αποχωριστείς.
Βάλε τα σε ένα κουτί και την επόμενη ημέρα θα έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου τι θέλεις να κάνεις με αυτά. Το πιο πιθανό θα είναι να τα πετάξεις.
Μπορείς κάποια να τα βάλεις σε ένα άλλο κουτί και αν δεν τα χρησιμοποιήσεις ή δεν τα σκεφτείς για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τότε δε θα τα ξαναχρειαστείς ποτέ πια. Οπότε πέταξέ τα ή χάρισε τα.

-Τα παλιά σου τετράδια, φωτογραφίες ή αναμνηστικά δεν τα χρειάζεσαι πραγματικά. Κράτησε μόνο μερικά. Θα σου κάνουν μεγάλη χάρη αδειάζοντας σου τον χώρο. Το πιο πιθανό είναι να μην ανατρέξεις ποτέ σε αυτά.

Να τακτοποιείς κατά αντικείμενο και όχι κατά δωμάτιο.
Όχι παράλογο αν σκεφτείς ότι π.χ βιβλία μπορεί να έχεις σε κάθε δωμάτιο. Άρα για να μπρέσεις να βάλεις μια τάξη και να έχεις μια σαφή εικόνα του τι κατέχεις, χρειάζεται να τα συγκεντρώσεις όλα στο πάτωμα ή στο τραπέζι ενός δωματίου και να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα και πάλι με τη μέθοδο της “αφής”.

-Το ίδιο και με τις μπλούζες. Αφού ξεκαθαρίσεις ποιες μπλούζες θέλεις να κρατήσεις, δεν τις στοιβάζεις πλέον τη μια πάνω από την άλλη, καθώς τα ρούχα “υποφέρουν” έτσι, όπως αναφέρει, αλλά τις διπλώνεις κυλινδρικά και τις τοποθετείς μέσα σε ένα συρτάρι. Έτσι, καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και δεν στοιβάζονται. Το ίδιο κάνεις και με τα εσώρουχα.

”Τακτοποιήστε τα ρούχα σου ώστε να υψώνονται προς τα δεξιά.
Οι γραμμές που ανέρχονται προς τα δεξιά κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα.
Για να το κάνεις αυτό, κρεμάστε τα βαριά ρούχα στα αριστερά και τα ελαφριά προς τα δεξιά. Στα βαριά ρούχα περιλαμβάνονται τα μακριά, εκείνα που είναι φτιαγμένα από βαρύτερο ύφασμα και τα σκούρα.
Καθώς μετακινείστε προς τα δεξιά του χώρου για το κρέμασμα, το μήκος των ρούχων μικραίνει, τα υφάσματα γίνονται λεπτότερα και τα χρώματα πιο φωτεινά. Ανά κατηγορία, τα παλτά πρέπει να είναι στο πιο αριστερό μέρος και στη συνέχεια τα φορέματα, τα σακάκια, τα παντελόνια, οι φούστες και οι μπλούζες.”

Η Καίτη λέει…

Ο Μάκης ήταν ο πρώτος που είπε ότι κόλλησε με αυτό το βιβλίο και ότι έφτιαξε τη ντουλάπα του, λίγο σαν πλάκα,  με τη μέθοδο KonMarie.

Έτσι, αυτό ήταν πρώτο βιβλίο που διάβασα στις διακοπές γιατί ήθελα με το που θα επιστρέψω να γίνει… δουλίτσα στο σπίτι.

 

Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και γρήγορα καθώς έχει ενδιαφέρον ειδικά αν  έχεις βαρεθεί να εμφανίζεται το χάος στο σπίτι σου παρά το ότι συμμαζεύεις.

 

Κάποιες αρχές της τις ακολούθησα ενώ κάποιες άλλες όχι.
Δεν με βόλεψε καθόλου ο τρόπος που προτείνει να διπλώσουμε τις μπλούζες. Έχει δίκιο όπως το λέει -το αναφέρω στο άρθρο- αλλά πρακτικά στη δική μου ντουλάπα δεν εξυπηρετούσε και τόσο. Το ίδιο και με τις κάλτσες που, αφού δοκίμασα τη μέθοδο της, συνεχίζω να τις διπλώνω με τον παραδοσιακό… ελληνικό μαμαδίστικο τρόπο.

 

Πάντως, αυτό το θεματικό που προτείνει είναι πολύ πρακτικό, δηλαδή να τακτοποιείς κατά αντικείμενο και όχι κατά δωμάτιο.

Με εξυπηρέτησε καθώς έχω βιβλία σε κάθε δωμάτιο.
Α, και αυτό με τα δείγματα καλλυντικών με έκανε να τα χρησιμοποιήσω όλα άμεσα. Η ζωή (τους) είναι μικρή.

 

Εδώ, μπορείς να δεις αναλυτικά τον κατάλογο με το που μπορείς να δωρίσεις τα πράγματα σου. Τον βρήκα στο τέλος της έκδοσης και ήταν πολύτιμος. 

Όπως τακτοποιείς το σπίτι σου να τακτοποιείς και την τσάντα σου! (Σωτήριο!)

-Καθημερινά με το που επιστρέφεις στο σπίτι αδειάζεις την τσάντα σου και ξεκαθαρίζεις τι χρειάζεσαι και τι όχι βάζοντας σε συγκεκριμένο σημείο συγκεκριμένα αντικείμενα. Έτσι, γλυτώνεις ενέργεια από να κουβαλάς άχρηστα πράγματα αλλά και σύγχηση ψάχνοντας κάτι που δεν το βρίσκεις μέσα στο χάος μια τσάντας.

-Προτείνει με το που βρίσκουμε κέρματα στο σπίτι, στην τσάντα μας ή ξεχασμένα μέσα σε ρούχα να τα βάζουμε απευθείας μέσα στο πορτοφόλι και όχι σε κάποιον κουμπαρά καθώς έχει παρατηρήσει με τον κουμπαρά απλά “κουκουλώνεις” το πρόβλημα των ατακτοποίητων κερμάτων και δεν το λύνεις οριστικά.
Χρειάζεται να αντιμετωπίζεις και αυτά τα χρήματα με σεβασμό κι ας είναι νομίσματα, όπως αναφέρει.

-Πέταξε τις συσκευασίες από κινητά τηλέφωνα ή από άλλες συσκευές ΤΩΡΑ!
Κράτησε μόνο την εγγύηση σε ένα φάκελο για έναν χρόνο και τα υπόλοιπα πέταξέ τα αμέσως καθώς δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις ποτέ. Έτσι δε συνέβη άλλωστε και με τα προηγούμενα;

Τι να κάνεις με τα δείγματα καλλυντικών

“Πολλοί άνθρωποι τα φυλάνε για να τα πάρουν μαζί τους σε κάποιο ταξίδι, αλλά ωστόσο δεν φαίνεται να το κάνουν ποτέ. Επικοινώνησα με πολλές εταιρείες για να ρωτήσω για τη διάρκεια ζωής αυτών των προϊόντων. Οι απαντήσεις ποίκιλλαν. Ορισμένα κρατάνε μόνο για λίγες εβδομάδες, ενώ άλλα για έναν χρόνο. Όταν η ποσότητα είναι πολύ μικρή, όπως στην περίπτωση των δειγμάτων, η ποιότητα αλλοιώνεται γρηγορότερα.
Το να χρησιμοποιήσετε ληγμένα καλλυντικά, ιδίως όταν υποτίθεται ότι θα πρέπει να απολαμβάνετε το ταξίδι σας, μοιάζει μάλλον απερισκεψία.”

Να θυμάσαι:

 

-Το πατρικό μας δεν είναι καταφύγιο για τα αναμνηστικά μας.

 

-Τη στιγμή που ξεκινάς το ξεκαθάρισμα και την τακτοποίηση ξαναρχίζεις τη ζωή σου.

-Η Marie Kondo αφιερώνει στο σωστό δίπλωμα 4,5 ολόκληρες σελίδες.
Υποστηρίζει, και για να το λέει έτσι θα είναι, ότι εξοικονομείς απίστευτο χώρο διπλώνοντας αντί κρεμώντας ρούχα. Στον ίδιο χώρο που καταλαμβάνουν δέκα κρεμασμένα ρούχα, χωράνε είκοσι με σαράντα διπλωμένα.

“Βάζοντας το σπίτι μας σε τάξη, μπορούμε να ζήσουμε στη φυσική μας κατάσταση. Επιλέγουμε εκείνα τα πράγματα που μας δίνουν χαρά και εκτιμάμε εκείνα που είναι στ’ αλήθεια πολύτιμα στη ζωή μας. Τίποτα δεν μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους από το να μπορούμε να κάνουμε κάτι τόσο απλό και τόσο φυσικό όσο αυτό.
Αν αυτό είναι η καλή τύχη, τότε είμαι πεπεισμένη ότι το να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αποκτήσουμε.”

-Στο βιβλίο της έχει και μαρτυρίες ανθρώπων που τακτοποίησαν με τη μέθοδο KonMarie. Κάποιοι δήλωσαν ότι όντως άλλαξε η ζωή τους, ότι έφτιαξαν οι σχέσεις τους ακόμα και το ότι έχασαν κιλά, αφού “αποτοξινώνοντας” το σπίτι μας έχει ως συνέπεια και μια αποτοξινωτική επίδραση και στο σώμα μας.

-Στο YouTube υπάρχουν πολλά videos με την Marie Kondo και την τεχνική της. Μπορείς να τα δεις, να εμπνευστείς και η τάξη να φέρει να φέρει -κι άλλη- ευτυχία στη ζωή σου.

Το βιβλίο
“ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ
ΖΩΗ ΣΕ ΤΑΞΗ”
της Marie Kondo
κυλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

(2) Σχόλια

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.