Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουμε αλλά κάπου στην πορεία της ζωής μας, χάνουμε τη μπάλα, το νόημα και την άκρη του νήματος. Τι κάνεις λοιπόν όταν νιώθεις ότι η ζωή σου είναι ένα κουβάρι από συναισθήματα, καταστάσεις, σχέσεις και σκέψεις, πιο μπερδεμένο από ποτέ; Με την ψυχολόγο Άρτεμι Μίχα βρίσκουμε την άκρη του νήματος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Μην περιμένεις να βρεις τον εαυτό σου για να ξεκινήσεις. Ξεκίνα και θα τον βρεις
Δεν υπάρχει λύση η οποία να σου έρχεται στο πιάτο, ενώ εσύ βουλιάζεις στην αδράνεια και στον καναπέ. Για αρχή, ενεργοποιήσου. Πάρε την απόφαση να δράσεις και σύντομα θα ανακαλύψεις και τους τρόπους. Ακόμα κι αν τα πράγματα είναι περίπλοκα κι εσύ “μαλλιά κουβάρια”, βρες αρχικά το κίνητρο και τη δύναμη να αλλάξεις την κατάσταση και άμεσα θα βρεις και τα όπλα σου για να το επιτύχεις. Κι αν αναρωτιέσαι ποια είναι τα όπλα, μπορεί να είναι ο διαλογισμός, η ψυχοθεραπεία ή ένα σεμινάριο όπως το Κάνω χώρο για το Νέο. Λύσεις υπάρχουν.

Μην υπεραναλύεις τα πάντα και άρχισε να ζεις
Λένε ότι όσο ο έξυπνος σκέφτεται, ο πιο έξυπνος δρα. Η υπερβολική σκέψη δεν οδηγεί απαραίτητα σε αποτελέσματα, το αντίθετο. Να θυμάσαι τη φράση “ανάλυση-παράλυση” για να προχωρήσεις πιο γρήγορα σε αποφάσεις άρα και σε δράση. Θυμήσου ότι δεν είσαι οι σκέψεις σου, οπότε μην τους δίνεις υπερβολική σημασία.

Δες το αλλιώς και σταμάτα να ταΐζεις τον πόνο του παρελθόντος
Τα λάθη, οι πόνοι, οι πληγές, είναι δικές σου και το σίγουρο είναι ότι κανείς δε θέλει να τις πάρει από εσένα. Οπότε βρες τον τρόπο να ξεπεράσεις τις τραυματικές σου εμπειρίες, και εστίασε σε αυτό που ήδη βρίσκεται μπροστά σου!

Ανάπνευσε
Όποτε αισθάνεσαι αγχωμένος, απογοητευμένος για το μέλλον ή για το παρελθόν σου, εστίασε στο παρόν και το ρυθμό της αναπνοής σου. Σταμάτα για ένα λεπτό, κλείσε τα μάτια και ανάπνευσε. Δοκίμασε το τώρα για μερικά δευτερόλεπτα. Εισπνοή, εκπνοή. Θυμήσου ότι όταν κατέχεις τον έλεγχο της αναπνοής σου, κανείς δε μπορεί να κλέψει τη δύναμη σου.

Όταν απογοητεύεσαι…
αναλογίσου ότι τα ίδια πράγματα που σε κρατάνε κάτω, είναι τα ίδια που μπορούν να σε ανεβάσουν ψηλά! Αν για παράδειγμα η μοναχικότητα είναι αυτή που σε κρατάει πίσω, μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και να τον ακούσεις. Μάθε εσύ πώς να ξετυλίγεις τις καταστάσεις ώστε να μη σε τυλίξουν αυτές! Σαν τα βαρίδια του αερόστατου που όταν τα απελευθερώνεις, απογειώνεσαι.

Εμπιστεύσου τη δύναμη σου και μην ποντάρεις άλλο στο φόβο
Η λύση για να ξετυλίξεις το κουβάρι σου, είναι να βρεις ποιος πραγματικά είσαι. Ξεκίνα σιγά σιγά και με θάρρος, και δήλωσε την πρόθεση και τη θέση σου στον εαυτό σου και στους άλλους. Εμπιστεύσου τη δύναμη σου, πες τι θέλεις ακόμα και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κόλπα όπως έκανε και η Αριάδνη για να βρει την άκρη και να λυτρωθεί από τον λαβύρινθο

Τόλμα Ρίσκαρε
Κόντρα σε όλα τα δεδομένα, εσύ εξοπλίσου με πίστη, εμπιστοσύνη και λίγη νεραϊδόσκονη και άρχισε από τα απλά! Κατ’ αρχήν, αποφάσισε να ερωτευτείς και πάλι το μέσα σου, τη στιγμή, τη μέρα, τη ζωή σου!

Βρες χρόνο για εσένα
Εάν είσαι διαρκώς απασχολημένος με κάτι και δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο για να ασκηθεί στη σιωπή και στην ηρεμία, είναι φυσικό να νιώθεις πνιγμένος και το κουβάρι να σε σφίγγει.

Ψάξε για συμμάχους
Μη περιορίζεσαι στη δική σου μόνο οπτική γωνία. Περνώντας τις αποφάσεις σου συνεχώς, μέσα από το ίδιο φίλτρο, σε δεσμεύεις, δε σε απελευθερώνεις. Κέρδισε μια νέα, φρέσκια οπτική των πραγμάτων, επιδιώκοντας την υποστήριξη αγαπημένων φίλων, συνεργατών, ανθρώπων που εμπιστεύεσαι. Θυμήσου ότι όταν το εγώ γίνεται εμείς, ακόμα και το κουβάρι γίνεται λυχνάρι, για να δεις και να σε βρεις.

Εξασκήσου στην ευγνωμοσύνη
Φέρε την προσοχή σου στην παρούσα στιγμή και άρχισε να ξετυλίγεις το κουβάρι, αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να σου υπενθυμίσεις πράγματα, καταστάσεις, συμβάντα, για τα οποία είσαι ευγνώμων σήμερα. Θυμήσου ότι δεν είναι η ευτυχία που φέρνει την ευγνωμοσύνη. Είναι η ευγνωμοσύνη που φέρνει ευτυχία.

Και τέλος, κάνε χώρο για σένα
Εξάλειψε τα περιττά από τη ζωή σου. Περιόρισε την ποσότητα των φορών που λες ναι, σε όσα που δε θέλεις.
Φτιάξε χρόνο για σένα.
Καθάρισε το πρόγραμμα σου, το χώρο εργασίας, το σπίτι σου.
Δώσε προτεραιότητα σε αυτά που σε κάνουν να αισθάνεσαι ανάλαφρα.
Θυμήσου ότι: όταν «φτιάχνεις χώρο, φτιάχνεις χρόνο».
Δημιούργησε τη ζωή σου και ξετύλιξε το κουβάρι!

Άρτεμις Μίχα
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Σφαιρικής Αντιληπτικότητας
Εισηγήτρια του αυτοτελούς Workshop: «ΚΑΝΩ ΧΩΡΟ για το ΝΕΟ!»
(Το Workshop βασίζεται στη μέθοδο της Δρ. Μαρίας Λεβέντη – Σφαιρική Αντιληπτικότητα)

Info: Το Workshop “Κάνω Χώρο για το Νέο” επαναλαμβάνεται το Σάββατο 14/1 και 28/1.
Σε αυτό μπορείς να βρεις έμπνευση και όλα τα απαραίτητα “εργαλεία” για να καθαρίσεις τη φυσική, συναισθηματική και ψυχική ακαταστασία από τη ζωή σου, ανοίγοντας δρόμο για τη Χαρά!
Για περισσότερες πληροφορίες δες και στη σελίδα Zoom in στη Xαρά  στο facebook

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.