Ο διαιτολόγος μας έχει κάτι σημαντικό να σου πει

Ο Γιάννης Μαυρίδης, αθλητικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, απαντά στο ερώτημα γιατί ενώ προσπαθείς ή γυμνάζεσαι δε χάνεις γραμμάριο. Και σαν bonus, απαντάει στην ερώτηση αν τα συμπληρώματα διατροφής έχουν αποτέλεσμα.

Αφού γυμνάζομαι…
Πολλοί υπερεκτιμούν την άσκηση που κάνουν. Για παράδειγμα, αν κάνεις διαλειμματική άσκηση, που ο παλμός ανεβαίνει πολύ και κουράζεσαι, έχεις την εντύπωση ότι κάνεις μεγάλη κατανάλωση θερμίδων και ότι μπορείς να φας κάτι παραπάνω.
Όμως, κάνοντας άσκηση 45 λεπτών καταναλώνεις γύρω στις 500 θερμίδες κι ας έχεις τη βεβαιότητα ότι έκανες άσκηση… ολυμπιακών διαστάσεων. Έτσι, αν επιστρέφοντας σπίτι καταναλώσεις ένα γεύμα 800, 1.000 ή 1.200 θερμίδων, και αυτό γίνεται επανειλημμένα, τότε σε βάθος χρόνου όχι μόνο δε θα χάσεις αλλά και θα αυξήσεις το σωματικό σου βάρος.

Υπάρχει όμως και περίπτωση, αν κάνεις αναερόβια γυμναστική και κυρίως βάρη, ο μυς να κρατάει νερό για να μην τραυματιστεί. Το νερό αυτό αποβάλλεται συνήθως μέσα σε δυο με έξι εβδομάδες όταν ο μυς αποκτήσει τις απαραίτητες προσαρμογές. Οπότε, αν ακολουθείς τη διατροφή σου και γυμνάζεσαι, σύντομα θα δεις τα αποτελέσματα.

Αφού κάνω δίαιτα…
Όταν κάνεις μόνος σου μια διατροφή υπάρχουν κάποια στοιχεία που, όσο καλά κι αν ξέρεις τον οργανισμό σου, δεν τα έχεις υπολογίσει. Δεν έχεις εκτιμήσει τη μυική σου κατάσταση και την άνυδρη μυική μάζα που είναι και αυτή που καθορίζει τον ρυθμό απώλειας βάρους. Επιπλέον, υπάρχουν και κλινικοί ή ορμονικοί παράγοντες που είναι σημαντικό να ρυθμιστούν για να υπάρξει η απώλεια λίπους.

Υπάρχουν οργανισμοί με χαμηλή ποσότητα μυικού ιστού οπότε και ο ρυθμός απώλειας βάρους είναι αργός. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, χρειάζεται να προσπαθήσεις περισσότερο τόσο με την ποιότητα της τροφής όσο και με την άσκηση για αύξηση της μυικής μάζας. Αν θέλεις να επιταχύνεις τον ρυθμό, τότε χρειάζεται να αυξήσεις τη σωματική δραστηριότητα και όχι να μειώσεις την ποσότητα. Πόσο να μειώσεις το φαγητό, πια;

Πώς θα καταλάβω αν έχω πράγματι αργό μεταβολισμό;
Αν έχεις χαμηλά ποσοστά μυικού ιστού, έχεις αργό μεταβολισμό. Αν έχεις καλά ποσοστά μυικού ιστού, έχεις καλύτερο μεταβολισμό. Τι μπορείς να κάνεις; Μπορείς άνετα να συνδυάσεις την άσκηση με κατάλληλη διατροφή. Διατροφή που θα σου δίνει όσα χρειάζεσαι και κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και μετά την άσκηση.

Διάβασε ακόμα: Ποια φαγητά δεν αγγίζει ένας διαιτολόγος 

Τα λαθάκια που… βαραίνουν
Παρατηρώ σε πελάτες μου που ακολουθούν τη διατροφή να μην χάνουν κιλά γιατί κάνουν καθημερινά ένα λάθος το οποίο δεν το θεωρούν σοβαρό.
Παράδειγμα, ένας πελάτης μου, πιστός κατά τα άλλα στη διατροφή του, έτρωγε καθημερινά τρία μπαστουνάκια ολικής άλεσης. Αυτά τα κριτσίνια ήταν από αλεύρι και ζύγιζαν 90 γραμμάρια το ένα. Έτσι, ήταν σαν να έτρωγε καθημερινά εννέα φέτες ψωμί! Αν και ο ίδιος δε θεωρούσε ότι έκανε κάτι που τον επιβάρυνε, η ποιότητα και η ποσότητα αυτής της προσθήκης έκαναν ακόμη πιο αργό τον ρυθμό απώλειας του βάρους του.

Να θυμάσαι ότι καλοί υδατάνθρακες είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως κινόα, πλιγούρι, καστανό αναποφλοίωτο ρύζι και κάποιες κατηγορίες από μακαρόνια.

Αφού πίνω αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη…
Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή με γλυκαντικό, όπως και γενικότερα τα γλυκαντικά στον καφέ για παράδειγμα, μπορεί να μην αποδίδουν θερμίδες, όμως με την κατανάλωση τους δέχεται επιβάρυνση το Νο1 εργοστάσιο του σώματος, το συκώτι.
Έτσι, έχουμε σημαντική αρνητική επίδραση στον τρόπο που μεταβολίζει ο οργανισμός τα σάκχαρα και τον υδατάνθρακα. Όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά τη γλυκόζη, τα αποτελέσματα φαίνονται στη ζυγαριά.

Να πάρω συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα;
Για οποιοδήποτε συμπλήρωμα χρειάζεται να υπάρχει όχι απλή γνωστοποίηση από τον ΕΟΦ αλλά πιστοποίηση και έγκριση. Το άλλο θέμα είναι κατά πόσο αυτά τα συμπληρώματα, δρουν λιπολυτικά. Δεν υπάρχει ούτε ένα συμπλήρωμα στην αγορά, που να το ξέρω αυτή τη στιγμή, επίσημο και νόμιμο που να λειτουργεί λιπολυτικά.

Γιάννης Μαυρίδης
Αθλητικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Διάβασε ακόμα: Αυτά που θέλει να σου πει ένας διατολόγος εδώ και καιρό

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.