Σε ένα γνωστό κατάστημα βρίσκω ένα ζευγάρι παπούτσια που μου αρέσει πολύ. Όπως τα βλέπω πιστεύω ότι είναι ΟΚ για εμένα. Δοκιμάζω το δείγμα, που ήταν στο νούμερο μου και ρωτάω, όπως πάντα, αν είναι δερμάτινα, αφού με τα καλοκαιρινά μπερδεύομαι κάπως. “Ναι, έχουν δέρμα” μου απαντάει η πωλήτρια.
Αυτό, που για τους πολλούς είναι κριτήριο για να φορέσουν ένα ζευγάρι παπούτσια, για εμένα είναι λόγος να μην τα αγοράσω.

Δεν είναι που είμαι χρόνια τώρα vegan και από πολύ μικρή vegeterian. Ακόμα κι αν έτρωγα κρέας κάποιες επιλογές θα είχα κάνει έτσι κι αλλιώς.

Δεν ξέρω πότε κόλλησε στο μυαλό όλων μας ότι ένα παπούτσι, μια τσάντα, μια ζώνη είναι καλά όταν είναι δερμάτινα.

 

Σίγουρα είναι για τους Εσκιμώους, που χρειάζονται γούνα και δέρμα όπως είναι κατάλληλα και για τα ζώα που ζουν εκτεθειμένα σε αυτές τις ακραίες συνθήκες.
Αναρωτιέμαι γιατί η γούνα στις μοδάτες μπότες, που φοριούνται παντού, να είναι από κάποιον που ήρθε στη ζωή, ακόμα και γι’ αυτόν τον λόγο;

 

Για εμάς γιατί στο καλό είναι απαραίτητο να φοράμε το δέρμα άλλων;
Πότε ξεκίνησε να θεωρείται πολυτέλεια κάτι τέτοιο;

Πλέον υπάρχουν τόσα υλικά διαθέσιμα, ώστε  μπορούμε να βρίσκουμε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για τα οποία δεν θα έχει χρειαστεί να γδαρθεί κανένας. Υλικά που δεν προέρχονται από κάτι που υπήρξε ζωντανό και που, επιπλέον, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Υλικά που είναι καλά, ανθεκτικά, ζεστά και που έχουν ό,τι ζητάς από ένα ρούχο, παπούτσι, τσάντα, αξεσουάρ. Με μια μικρή έρευνα θα βρεις αρκετά brands που έχουν παπούτσια που δεν είναι φτιαγμένα από δέρμα ή/και γούνα. Οι τιμές τους είναι τσιμπημένες αλλά σίγουρα πιο οικονομικές από κάτι δερμάτινο.

Διάβασε, πατώντας εδώ, ένα προηγούμενο άρθρο μας για το πρώτο vegan- cruelty free Stan Smith της Adidas.

“Αυτό το ζευγάρι δεν το θέλω. Έχετε κάτι που να μην είναι δερμάτινο;”, ρώτησα. “Μα, γιατί δεν θέλετε το δέρμα;” με ρώτησε η πωλήτρια.

Μέσα μου δεν υπήρξε δίλημμα για το αν θα έπρεπε να ανοίξω συζήτηση ή όχι. Δεν ήταν η ώρα. Και επειδή δεν της απάντησα, μόνο της χαμογέλασα, έγραψα αυτό το κείμενο για να μοιραστούμε παρέα αυτό που νιώθω.

Σ’ αγαπώ, σε δέχομαι και σε αποδέχομαι ό,τι κι αν φοράς. Απλώς την επόμενη φορά που θα σου πούνε ότι κάτι είναι δερμάτινο, θυμήσου με για μια στιγμή.
Ίσως ήρθε η ώρα για να γίνουμε όλοι μαζί μέρος μιας ωραίας, βιώσιμης και non cruelty αλλαγής.

Φιλιά
Καίτη

Έκλειψη στον Καρκίνο στις 2 Ιουλίου 2019!
Karma is a bitch!
Μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την πρώτη έκλειψη του καλοκαιριού, πατώντας εδώ! 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.