Κάθε φορά που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιον, μια σκέψη σου περνάει από το μυαλό “Βρε, μήπως είναι ηλίθιος;”. Υπάρχει μια πιθανότητα να είναι, υπάρχει όμως και μια μεγαλύτερη πιθανότητα να επικοινωνείτε με εντελώς διαφορετικό τρόπο ακριβώς επειδή είστε εντελώς διαφορετικοί… τύποι!

Το βιβλίο “Ανάμεσα σε ηλίθιους” είναι ήδη μια μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Έχει πουλήσει περισσότερα από 1.500.000 αντίτυπα παγκοσμίως και αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον ενάμισυ εκατομμύρια άτομα γέλασαν με την ψυχή τους, ίσως και με τα… χάλια τους. Γιατί όλοι μας όσο καλά κι αν επικοινωνούμε έχουμε και κάτι στο οποίο είμαστε δύσκολοι.

Ο συγγραφέας Thomas Erikson μαζί με τον πατέρα του δημιούργησε ένα λογισμικό που αφορούσε στην ανθρώπινη συμπεριφορά με αφορμή τις πωλήσεις. Μετά από παρατήρηση και εργασία πάνω στις πωλήσεις, στις συμπεριφορές και τους τρόπους επικοινωνίας κατέληξε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου.

Να θυμάσαι πάντα ότι η επικοινωνία πραγματοποιείται με τους όρους του ακροατή.

Ή όπως λέει και η δασκάλα μου “Καταλαβαίνεις τι πραγματικά είπες από το την απάντηση του άλλου”.

Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι χωριζόμαστε σε τέσσερις βασικούς τύπους ανάλογα με τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και με τον τρόπο που επικοινωνούμε.
Οι Κόκκινοι, οι Κίτρινοι, οι Πράσινοι και οι Μπλε.

Οι Κόκκινοι πραγματικά πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι είναι οι ηλίθιοι που θέλουν να τους καθυστερήσουν στα μεγαλεπήβολα σχέδια τους. Οι τρόποι τους είναι απαράδεκτοι, η ταχύτητα με την οποία θέλουν να δουλεύουν είναι γρήγορη και η ικανότητα τους να συνδέονται με τον απέναντι τους είναι κάτω από τη βάση.

Δέχονται την κριτική μάλλον γιατί δεν τους αφορά πραγματικά, ξέρουν πώς να γίνουν αγενείς, άκαρδοι και πιεστικοί και θεωρούν ότι οι φωνές είναι ένας καλός τρόπος επικοινωνίας. Είναι γοητευτικοί, ασταμάτητοι, γρήγοροι, αποτελεσματικοί αλλά πολύ συχνά είναι και τρομερά… λάθος.

Οι Κίτρινοι είναι οι τύποι που έχουν εκατομμύρια ιδέες που δεν έχουν κανέναν δισταγμό να τις εκφράσουν, να τις επικοινωνήσουν και να τις συζητήσουν ατελείωτα. Είναι οι καλύτεροι όταν νιώθουν ότι υπάρχει καλή διάθεση και θετική ενέργεια. Αν όμως τους χαλάσει η διάθεση, τότε είναι πραγματικά μια δύσκολη περίπτωση. Είναι θαυμάσιοι αλλά μην τους πιστεύεις και πολύ όταν λένε ότι θα τελειώσουν ό,τι άρχισαν.

Οι Κίτρινοι ίσως να είναι και οι χειρότεροι ακροατές στον κόσμο, δεν μπορούν να τηρήσουν μια προθεσμία, ενώ η αρνητική κριτική τους κάνει να εξοργίζονται. Το γραφείο τους μοιάζει βομβαρδισμένο ενώ οι τρελές αποφάσεις είναι το… ταλέντο τους.

Οι Πράσινοι είναι τα καλά παιδιά. Νοιάζονται πραγματικά για όλους, θέλουν να είμαστε όλοι αγαπημένοι, όλοι να συμφωνούμε, να υπάρχει παγκόσμια ειρήνη και συμπαντική αγάπη. Θα κάνουν τη δουλειά με τον δικό τους τρόπο και στον δικό τους χρόνο, δεν θα πάρουν πολλές πρωτοβουλίες αντίθετα ανακουφίζονται όταν κάποιος άλλος παίρνει μια απόφαση. Μπορεί να θεωρούνται ακόμα και βαρετοί καθώς δεν θα ανάψουν πρώτοι τη φλόγα της επικοινωνίας. Αν διαφωνούν σε κάτι δεν θα το πούνε εκείνη τη στιγμή όμως δεν θα το ξεχάσουν και θα το… καταλάβεις από τις σπόντες τους.

Οι εκκρεμότητες, η απομόνωση και η ανασφάλεια, μπορούν να τρελαίνουν κάθε Πράσινο. Οι αλλαγές είναι το χειρότερο τους και τις κάνουν μόνο όταν αισθανθούν ασφαλείς και στα πλαίσια μιας ομάδας.

Οι Μπλε θέλουν πραγματικά την ησυχία τους. Αν ανοίξεις μια συζήτηση μαζί τους να είσαι έτοιμος για πολλές ερωτήσεις. Η σημασία που δίνουν στα στοιχεία και στη λεπτομέρεια είναι πραγματικά εξωπραγματική. Αν θέλεις κάτι να γίνει γρήγορα, ακόμα και με κάποια λάθη, φύγε γρήγορα μακριά από έναν Μπλε. Αλλά αν θέλεις κάτι να γίνει άψογα και με σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια, τότε ο Μπλε είναι ο άνθρωπος σου.

Οι Μπλε μιλάνε αργά, αποφασίζουν αφού εξετάσουν όοολλλαααα τα ενδεχόμενα, κάνουν excel για τα πάντα και τους τρελαίνει όταν χρειαστεί να κάνουν κάτι στο λεπτό. Στο γραφείο, στα συρτάρια και στο μυαλό τους επικρατεί η απόλυτη τάξη!

Τώρα φαντάσου σε μια εταιρεία τους ρόλους που μπορούν να έχουν ο καθένας από τους τέσσερις τύπους. Για παράδειγμα, ο Κόκκινος διευθυντής, ο Πράσινος υπάλληλος, ο Μπλε στο λογιστήριο, ο Κίτρινος στις πωλήσεις. Τώρα άλλαξε τους θέσεις και γέλα άνετα με το χάος που θα προκύψει.

Διαβάζοντας το βιβλίο πραγματικά θα γελάσεις με την καρδιά σου καθώς θα αναγνωρίζεις τους ανθρώπους με τους οποίους ζεις και συνεργάζεσαι.

Όταν θα φτάσει η ώρα να διαβάσεις και τα δικά σου, και τα καλά και τα… στραβά, θα ξεκαρδιστείς. Μετά θα γίνεις και λίγο καλύτερος στην επικοινωνία σου.

Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα, που είναι κατανοητό και που ανοίγει λίγο περισσότερο το μυαλό σου στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στον τρόπο που επικοινωνούμε.

Μπορείς να κάνεις το τεστ για να δεις τι Τύπος είσαι στο site της Διόπτρα, πατώντας εδώ

Το βιβλίο “Ανάμεσα σε ηλίθιους” του Thomas Erikson
κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα και μπορείς να το βρεις πατώντας εδώ

Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα