… και να τι συνέβη

Λίγο πριν από τις διακοπές και καθώς το πρόγραμμα μου είχε αδειάσει από τις πολλές υποχρεώσεις αποφάσισα να μου βάλω μια πρόκληση. Ο Τορκόμ Σαραινταριάν άλλωστε λέει ότι αν θέλεις να αναπτύξεις τη θέληση σου στο φυσικό επίπεδο, χρειάζεται να βάλεις έναν στόχο και κατόπιν να τον κάνεις πράξη. Ο στόχος μου ήταν λοιπόν, να πάω στο γυμναστήριο για 15 ημέρες, κάθε ημέρα χωρίς διακοπή, και να τρέξω στο 40-60% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας ώστε να κάψω λίπος και να ξαναμπώ στο παιχνίδι. Και να τι συνέβη…

Πρώτα απ’ όλα να σου πω ότι ακόμα και εγώ που λατρεύω να κινούμαι, να γυμνάζομαι και να ιδρώνω, ούτε μια φορά δεν σηκώνομαι από τον καναπέ χωρίς να βαρυγκομάω. Ναι, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μια πιο κομψή λέξη όμως αυτή αποτυπώνει το πώς νιώθω. Άρα για να συμβαίνει σε εμένα σίγουρα συμβαίνει και σε εσένα. Και να πώς το αντιμετώπισα…

Όλο τον χειμώνα δε γυμνάστηκα γιατί είχα πολλή δουλειά και γιατί το γυμναστήριο στο οποίο ήμουν γραμμένη δε με εξυπηρετούσε. Ήταν κάπως μακριά από το σπίτι και για να βρω πάρκινγκ έπρεπε να κάνω προσευχή με τάμα κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ. Έτσι, πέρασε ένας χειμώνας με εμένα να δουλεύω σε μια καρέκλα και να περπατάω εντατικά μόνο κάποια Σαββατοκύριακα ενώ δυο κιλά βρήκαν την ευκαιρία να στρογγυλοκαθίσουν στο κορμάκι μου.

Έτσι, έκανα την αλλαγή και γράφτηκα σε ένα άλλο γυμναστήριο που είναι πολύ κοντά μου και που έχει πάρκιννγκ -αλελούιααα-. Να σου πω, βέβαια, ότι το συγκεκριμένο γυμναστήριο κοστίζει το 10πλάσιο από το προηγούμενο, όμως μετά από υπολογισμούς αποφάσισα να διαθέσω το ποσόν. Επίσης το νέο μου γυμναστήριο -στο οποίο πήγαινα και για επτά χρόνια πιο παλιά- έχει το λατρεμένο μου χαμάμ. Δε βρίσκω μεγαλύτερη ευτυχία από το να μπαίνω στο χαμάμ και να νιώθω τις τοξίνες να φεύγουν από το σώμα μου με απίστευτο ρυθμό. Επίσης το χαμάμ χαλαρώνει απόλυτα τους μύες μετά από τη γυμναστική. Δεν ξέρω τι θα πουν οι ειδικοί αλλά για 15 ημέρες έκανα χαμάμ καθημερινά, έτσι για την αλητεία και γιατί μου είχε λείψει.

Επίσης σκέφτηκα ότι επειδή ήθελα να ξαναρχίσω γιόγκα αυτό το ποσόν θα το έδινα τον μήνα σε κάποιο στούντιο. Οπότε το έδωσα στο γυμναστήριο που έχει μαθήματα γιόγκα αλλά και χορό που θέλω να ξανακάνω πολύ εκτός από τον διάδρομο.

Δε χρειάζεται να βρεις το καλύτερο ή το πιο ακριβό γυμνστήριο για να ξεκινήσεις. Εγώ πηγαίνω σε διάφορα γυμναστήρια και τώρα ήρθε και η στιγμή του συγκεκριμένου. Βρες αυτό που είναι κοντά σου, που σε εξυπηρετούν η θέση του και η τιμή του. Θα βρεις πολλά να κάνεις κι εκεί. Σημασία έχει να ξεκινήσεις και να έχεις όρεξη.

Μη με ρωτήσεις γιατί δεν τρέχω έξω αλλά πηγαίνω στον διάδρομο. Μακάρι να μπορούσα. Δεν μπορώ να τρέξω έξω. Κουράζομαι γρήγορα και αποσυντονίζομαι με αποτέλεσμα να τα παρατάω. Στον διάδρομο η συγκέντρωση μου είναι θαυμάσια. Άλλωστε, περί ορέξεως…

Για κάθε ημέρα, πήγαινα και έκανα 35 λεπτά διάδρομο και 5 λεπτά ελλειπτικό. Φρόντιζα οι παλμοί μου να είναι στο 40-60% του μέγιστου καρδιακού μου παλμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν έτρεχα αλλά έκανα το λεγόμενο “περπατοτρέξιμο” που έχει πολύ ιδρώτα και που ανεβάζει τη διάθεση. Από τον Σεπτέμβριο, κάνω 35 λεπτά διάδρομο και μετά για 6 λεπτά κωπηλατικό ανεβάζοντας την ένταση.

Για να βρεις τη μέγιστη καρδιακή σου συχνότητα, αφαίρεσε από το 220 την ηλικία σου.

π.χ. 220-40= 180

Άρα στην άσκηση σου σε καμία περίπτωση, αν δεν είσαι επαγγελματίας αθλητής, δε θα υπερβαίνεις αυτό το νούμερο. Αν θέλεις να κάψεις λίπος θα γυμνάζεσαι γύρω στο 65%.

Μετράω τους παλμούς μου με παλμογράφο. Μπορείς να αγοράσεις πολύ ακριβά ρολόγια και αξεσουάρ που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά, μπορείς να αγοράσεις και έναν απλό παλμογράφο με 3070 ευρώ. Έτσι, θα έχεις πάντα εικόνα και έλεγχο των παλμών σου. Η πολλή έντονη άσκηση παράγει τις ορμόνες του στρες που σε κάνουν να φουσκώνουν ακόμα και να παχαίνεις, οπότε καλό είναι να μην υποβάλλεις το σώμα σου σε τέτοια δοκιμασία σε όποιο επίπεδο κι αν είσαι.

Αγόρασα καινούργια παπούτσια. Μπορείς να βρεις παπούτσια για τρέξιμο ακόμα και με 35 ευρώ σε εκπτωτικά καταστήματα. Εγώ πήρα μιας εξαιρετικά γνωστής μάρκας παπούτσια ειδικά για τρέξιμο μόλις με 50 ευρώ. Να βρεις το κατάλληλο νούμερο. Είναι απόλυτα σημαντικό. Δώρισα πανάκριβα παπούτσια για τρέξιμο γιατί ο πωλητής επέμενε ότι εκείνο ήταν το σωστό νούμερο καθώς υποτίθεται ότι θα… πρηζόταν το πόδι μου. Δε θα πρηστεί το πόδι σου αν δεν τρέξεις μαραθώνιο. Πάρε τα παπούτσια που θα τα φοράς και θα πετάς από την πρώτη δοκιμή κιόλας. Αλλιώς θα κλαις τα λεφτά σου και θα χαλάει κάθε μα κάθε προπόνηση σου.

Η μουσική είναι απόλυτα σημαντική αν θέλεις να ξεκινήσεις μια τέτοια πρόκληση. Είχα φτιάξει τη λίστα στο spotify με τραγούδια που με ξεσηκώνουν με Bruno Mars, Pharrel Williams, Jennifer Lopez και άλλους. Ευτυχώς για εμένα, οι διάδρομοι στο γυμναστήριο είναι συνδεδεμένοι με το you tube και βλέπω τα video clips με τρέλα. Περνάω τόσο καλά βλέποντας και ακούγοντας μουσική που αν κάποιος με βιντεοσκοπήσει θα χαρίσω πολύ γέλιο σε πολλούς καθώς τρέχω, τραγουδάω και διασκεδάζω. Χωρίς τη μουσική δε θα έκανα ούτε τα μισά από όσα κάνω.

Οπότε χρειάζεσαι και ένα ζευγάρι ακουστικά, για να τα συνδέεις με τον διάδρομο ή με το κινητό σου, που θα στέκονται καλά στα αυτιά σου και δε θα φεύγουν όσο τρέχεις, περπατοτρέχεις ή γυμνάζεσαι.

Όχι, δε μου αρέσει να γυμνάζομαι με παρέα. Ο άλλος με αποσυντονίζει. Δε θέλω ούτε οι γυμναστές να μου μιλάνε όσο τρέχω. Μόλις βρω τον ρυθμό μου δε θέλω κανείς να με βγάλει από αυτόν. Έτσι, προσωπικά προτιμώ τη μοναξιά στο γυμναστήριο και όχι την κουβέντα. Αν για εσένα είναι απαραίτητη η παρέα, κάνε το, αλλά να ξέρεις πότε να σταματήσεις την πολλή κουβέντα για να έχεις καλή αναπνοή και καλό ρυθμό.

Δεν απαντάω σε κανένα τηλεφώνημα, μήνυμα ή μέηλ όσο γυμνάζομαι. Τα πάντα μπορούν να περιμένουν. Άλλωστε το να τρέχεις και μιλάς ή να γράφεις το κινητό μπορεί να σε κάνει να τραυματιστείς κι αυτό είναι κάτι που δεν αξίζει να το ζήσεις.

Εκείνες τις 15 ημέρες έχασα -μόλις- ένα κιλό. Μάλλον το σύστημα μου θέλει τον χρόνο του. Δεν ξέρω αν ήταν υγρά ή λίπος ή μύες ή οτιδήποτε, αλλά ξέρω ότι ακόμα και αυτό το ένα κιλό με έκανε να νιώθω καλύτερα στα ρούχα και στο μαγιό μου. Α, και δεν πήρα ούτε γραμμάριο στις διακοπές. 

Το σημαντικότερο είναι ότι μου έφτιαξε απόλυτα η διάθεση. Η σεροτονίνη μου ανέβηκε, η κορτιζόλη μου καιγόταν με την άσκηση, οι τοξίνες με παρατούσαν.

Η πιο σημαντική αίσθηση είναι ότι κατάφερα τον στόχο μου. Ναι, φρόντισα οι συνθήκες να είναι σχεδόν ιδανικές -νέο γυμναστήριο και λίγο πριν από τις διακοπές- αλλά και αυτό εγώ το κατάφερα.

Ναι, φρόντισα τις λεπτομέρειες: μουσική, παπούτσια, παλμογράφο αλλά κι αυτό εγώ το πέτυχα.

Ναι, κατάφερα να βάλω το γυμναστήριο στο πρόγραμμα μου για 15 ημέρες στη σειρά, κι ας μην ήταν πάντα τόσο εύκολο. Αλλά το κατάφερα.

Οπότε, βάλε έναν στόχο που μπορείς να τον πραγματοποιήσεις, αλλά που είναι και κάπως πιο δύσκολος από αυτό που μπορείς, και κάνε τα πάντα για να τα καταφέρεις. Αυτό που θα πάρεις στο τέλος είναι μια υγιή αυτοπεποίθηση και ένα υγιέστερο σώμα.

Μην παραδίνεσαι στις συνθήκες και στη διάθεση σου. Δώσε εσύ εντολή και ρυθμό για το πώς θα είναι η κάθε σου ημέρα. Όχι γιατί θέλεις να ελέγχεις τα πάντα αλλά γιατί αν αφήσεις την απροθυμία, τη βαρεμάρα, τα απρόοπτα, τις συνθήκες, την αναβλητικότητα, την ηττοπάθεια, την παράδοση στη μοίρα να σε οδηγήσουν, τότε δε θα κάνεις ποτέ κάτι καλό για τη ζωή και το κορμάκι σου.

Αν ξεκινήσεις ή αν ήδη είσαι σε μια τέτοια διαδικασία θέλω πολύ να μάθω την ιστορία σου. Οπότε, περιμένω μήνυμα σου. 

Σε φιλώ, κι ας είμαι και λίγο ιδρωμένη γιατί συνεχίζω και μετά τις διακοπές ακάθεκτη το πρόγραμμα

Καίτη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.