Πόση βιταμίνη D χρειάζεσαι και τι να κάνεις για να την έχεις

Η βιταμίνη D είναι ορμόνη και παράγεται όταν ο ήλιος χτυπήσει το δερματάκι σου. Όμως το συνηθισμένο στον ήλιο δέρμα, τα αντηλιακά και η παραμονή σε κλειστούς χώρους κάνει τη βιταμίνη D δυσεύρετη στον οργανισμό σου.
Τι μπορείς να κάνεις πρακτικά για να γεμίσεις τις… αποθήκες σου αυτό το καλοκαίρι και να είσαι παντοδύναμος όλη τη χρονιά;

Αν έχεις κάποιο φίλο γιατρό ή μικροβιολόγο ρώτησε τον να σου πει για το πόσοι άνθρωποι έχουν τεράστια έλλειψη στην βιταμίνη D στην εποχή μας. Ναι, είναι η βιταμίνη του ήλιου και ναι, ζούμε στη χώρα με μια μεγάλη ηλιοφάνεια όμως για συγκεκριμένους λόγους η συγκεκριμένη βιταμίνη δεν παράγεται.

Το δύσκολο είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα αρχικά συμπτώματα της έλλειψης της βιταμίνης D εκτός από κούραση και αδυναμία.

Οι επιπτώσεις της έλλειψης της είναι περισσότερο σοβαρές. Προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς, αδύναμα οστά, κατάθλιψη, άνοια, εναλλαγές της διάθεσης και κακή απορρόφηση ασβεστίου, φώσφορου και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ένας φίλος που είχε τεράστια έλλειψη από βιταμίνη D έμαθε από τον γιατρό του ότι χρειάζεται να πάρει -δυνατό- συμπλήρωμα και ότι ο καλύτερος τρόπος για να γεμίσει τις αποθήκες του είναι να κάθεται με το μαγιό χειμώνα καλοκαίρι για 10-15 λεπτά καθημερινά στον ήλιο.
Για τους περισσότερους από εμάς αυτό είναι σχεδόν αδύνατον αλλά ας το έχουμε υπ’ όψιν για να ξέρουμε τι να κάνουμε όποτε μας δοθεί μια κατάλληλη ευκαιρία.

Να, τι μπορείς να κάνεις πρακτικά για να έχεις καλά επίπεδα αυτής της πολύτιμης βιταμίνης στον οργανισμό σου.

Αν αναρωτιέσαι τι γίνεται με τη δική σου βιταμίνη D,

μια -οικονομική- εξέταση αίματος θα σου δώσει μια εικόνα.

Κάνε το μέσα… έξω

Αν τρέχεις στο διάδρομο, ξεκίνα να κάνεις τα χιλιόμετρα σου έξω. Ακόμα και μια βόλτα θα σε κάνει να μαζέψεις τη βιταμίνη D που χρειάζεσαι. Πάρε το βιβλίο σου και διάβασε στο παγκάκι ή στην παραλία κάτω από ένα δέντρο ή από την ομπρέλα, όσο πιο συχνά μπορείς. Το να πας με τα πόδια για κάποια ψώνια τις ώρες που ο ήλιος δεν καίει απόλυτα, είναι μια καλή λύση αρκεί να υπάρχει μια επαναληψιμότητα σε αυτή τη δραστηριότητα.

Διάλεξε το κατάλληλο αντηλιακό

Ένας από τους λόγους που δεν παράγεται βιταμίνη D είναι και το ότι τα τελευταία χρόνια φοράμε όλο και περισσότερο αντηλιακό. Τα αντηλιακά είναι απαραίτητα για τις πιο καυτές ώρες της ημέρας. Σίγουρα, αν βγεις στον ήλιο στις 10 το πρωί ή στις 6 το απόγευμα χωρίς προστασία για 15 λεπτά δε θα ταλαιπωρήσεις το δέρμα σου.
Καλό είναι να διαλέγεις αντηλιακά χωρίς parabens, θειικά (sulfates) και φθαλικές ενώσεις
(phthalates) που τρελαίνουν τις ορμόνες και το συκώτι σου.
Και να θυμάσαι ότι ακόμα και αν βάλεις τέλεια το αντηλιακό σου, περίπου το 3% των UV ακτίνων θα φτάσουν στο δέρμα σου ανεμπόδιστα. Άρα το να καλύπτεσαι με τα κατάλληλα υφάσματα τις καυτές ώρες είναι μια αποτελεσματική τακτική.

Σκέψου… συμπηρωματικά

Η διατροφή είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να παρέχεις στον οργανισμό σου όσα χρειάζεται σε βιταμίνες. Όμως στην περίπτωση της βιταμίνης D πόσο να φας από τις τροφές που σου την παρέχουν; Οπότε καλό είναι να πάρεις ένα συμπλήρωμα. Εγώ παίρνω ένα σε υγρή μορφή των 2.500 IU για κάποιους μήνες μέσα στον χρόνο και έτσι κρατάω τα επίπεδα της βιταμίνης D σε καλά επίπεδα. Η συνσιστώμενη καθημερινή δόση είναι στα 600 IU αλλά μπορεί να χρειάζεσαι και μεγαλύτερη.

Για τις τροφές και για ό,τι θέλεις ακόμα να μάθεις για τη βιταμίνη D, μπορείς να διαβάσεις εδώ!

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.