Ο Mark Bouton, 30 χρόνια πράκτορας του FBI -μπρρρρρ- αναφέρει στο βιβλίο του πολλούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να καταλάβεις πότε κάποιος λέει ψέματα. Εδώ θα βρεις κάποια σημάδια που δείχνουν ότι ο απέναντι κάτι κρύβει, κάτι κρύβει…

Το μυστικό είναι στην παρατήρηση. Παρατηρείς πώς μιλάει ο άλλος, τη γλώσσα του σώματος του, τις εκφράσεις του, τον τόνο της φωνής του. Αν μάλιστα τον γνωρίζεις καλά, θα εντοπίσεις άμεσα τι διαφορετικό κάνει όταν λέει αλήθεια και όταν λέει ένα ψέμα.

Κάποιες κινήσεις ενεργοποιούνται από την νευρικότητα, κάποιες από τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα του ενώ άλλες είναι φυσική αντίδραση.

Το κλειδί είναι να ξέρεις πώς αντιδρά και πώς είναι σε κανονικές συνθήκες ο άνθρωπος που έχεις απέναντι σου και που τώρα με τα ψεματάκια… μεγαλώνει η μύτη του.

————————————————————————————————————————–

Κοίτα με στα μάτια, αν τα βρεις…

Τα μάτια που κινούνται γρήγορα δεξιά και αριστερά είναι μια αντίδραση όταν κάποιος δε θέλει να απαντήσει σε κάποια ερώτηση. Είναι σαν να ψάχνει κάποια διέξοδο για να αποδράσει.

Τα βλέφαρα δεν σταματούν να παίζουν…

Κανονικά, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας πέντε με έξι φορές το λεπτό ή μια φορά κάθε δώδεκα δευτερόλεπτα.
Μόλις κάποιος αγχωθεί από μια ερώτηση και χρειαστεί να πει κάποιο ψέμα, ανοιγοκλείνει τα μάτια του πέντε με έξι φορές συνεχόμενες. Αιτία είναι η ντοπαμίνη που εκκρίνεται με τρέλα εκείνη την ώρα

Μάτια συχνά κλειστά

Το να κλείνει κάποιος τα μάτια για περισσότερο από ένα-δύο δευτερόλεπτα τη φορά, είναι ένδειξη ότι μόλις έχει πει ένα ψεματάκι και ότι κάποιος αμυντικός μηχανισμός μόλις ενεργοποιήθηκε.

Πάνω κάτω και ευθεία δεξιά

Όταν κάνεις μια ερώτηση σε κάποιον δεξιόχειρα για κάτι που είδε ή έζησε, τότε φυσιολογικά θα κοιτάξει αριστερά προκειμένου να το θυμηθεί.
Αν λοιπόν κοιτάξει πάνω και δεξιά εκείνη την ώρα, έχει επιστρατεύσει τη φαντασία του για να επινοήσει όσα χρειάζεται να πει και να ξεμπερδεύει -χα, έτσι νομίζει-.
Γενικά, όταν θέλουμε να φανταστούμε κάτι, κοιτάζουμε δεξιά πάνω, ευθεία ή προς τα κάτω. Το αντίθετο ισχύει για τους αριστερόχειρες.

Φαγούρα…

Μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση στο σώμα, μας κάνει να νιώθουμε φαγούρα όταν λέμε ψέματα. Οπότε, το να ξύνεται κάποιος την ώρα που λέει κάτι που δεν είναι αλήθεια, είναι ένα δείγμα ότι έχει επιλέξει να πει ψέματα.
Η φαγούρα είναι ένδειξη ότι κυκλοφορεί περισσότερο αίμα από όσο συνήθως στο σώμα και το αίμα αυτό πηγαίνει πιο γρήγορα στα αυτιά ή στη μύτη. Γι’ αυτό και του Πινόκιο του μεγάλωνε η μύτη κάθε φορά που έλεγε ψέματα.

Τα χείλη υποφέρουν

Κάποιος που λέει ψέματα πολύ συχνά έχει ξηρότητα στο στόμα του, δείγμα άγχους και άβολης κατάστασης, και έτσι περνάει πιο συχνά τη γλώσσα από τα χείλη του.
Τα σφιγμένα ή τα ωχρά χείλη είναι κι αυτά μια ένδειξη.

Με τον ιδρώτα του…

Συνήθως, το να λέει κάποιος ψέματα δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση. Έτσι, θα ιδρώσει περισσότερο από το κανονικό. Οι σταγόνες ιδρώτα, είτε γίνουν αντιληπτές από τον συνομιλητή του είτε όχι, θα τον ενοχλήσουν και από νευρικότητα θα κάνει κινήσεις για να τις σκουπίσει. Αυτές οι κινήσεις θα τον προδώσουν κιόλας.

Σου μιλώ και κοκκινίζω

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα δεν είναι και πολύ ευτυχισμένο όταν κάποιος λέει ψέματα.
Έτσι, ως αντίδραση κάνει το πρόσωπο να κοκκινίζει αποτέλεσμα της αδρεναλίνης που όλο και ανεβαίνει.

Σε κίνηση μονίμως

Η αδρεναλίνη όταν ξεκινήσει να εκκρίνεται σε ωθεί σε κίνηση προκειμένου να “καεί”. Έτσι, αν δεις κάποιον την ώρα που σου μιλάει να κινείται νευρικά, ή θέλει να πάει αμέσως τουαλέτα -λολ- ή λέει τα ψεματάκια του.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.