Η mandala χρησιμοποιείται σε διαλογισμούς αλλά και σε θεραπευτικά ψυχαναλυτικές ομάδες σε Ανατολή αλλά και Δύση. Χρησιμοποιείται για να χαλαρώσει η ανησυχία, για να ξεφύγει το μυαλό και κυρίως για να βρει επιτέλους το υποσυνείδητο σου έναν τρόπο να επικοινωνήσει μαζί σου.

H mandala είναι ένα κυκλικό περίπλοκο σχέδιο που συμβολίζει το ότι η ζωή είναι ένας κύκλος που ποτέ δεν τελειώνει.
Αντιπροσωπεύει το Όλον, τη σύνδεση σου με το Άπειρο και τη συνείδηση που πηγαίνει πιο πέρα και πιο μακριά από το μυαλό και το σώμα σου. Περίπλοκο, ε; Μπορεί…
Όμως μόλις “μπεις” στην ενέργεια μιας mandala όλα θα βρουν το νόημα τους.

Οι ινδουιστές και οι βουδιστές είναι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τη mandala, αρχικά για τον διαλογισμό τους. Ήταν ο τρόπος τους για να γίνουν Ένα με το Σύμπαν. Στην εποχή μας και στη Δύση χρησιμοποιούνται αρκετά όχι μόνο από μεμονωμένα άτομα αλλά και από ομάδες με σκοπούς θεραπείας ή εξέλιξης της συνείδησης.

 

Όσοι έχουμε δουλέψει έστω και μια φορά σε μια mandala έχουμε μείνει εκστατικοί από τη δύναμη που έχει να αποκαλύπτει όσα κρύβουμε κυρίως από τον ίδιο μας τον εαυτό.
Σε ομάδες, μπορείς άνετα να δεις τη δυναμική της ομάδας, τον σκοπό της αλλά και τις δυσλειτουργίες της. Όταν η mandala φτιάχνεται από μια ομάδα, δίνει άμεσα και καθαρά μια εικόνα των σχέσεων των μελών αλλά και τη δυναμική της ομάδας.

Σε προσωπικό επίπεδο μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη mandala για κάθε σκοπό.
Για να τη ζωγραφίσεις και να τη χρωματίσεις με την οικογένεια σου, τα παιδιά σου ή με τον σύντροφό σου.
Ή μπορείς να την αφοσιωθείς μόνος ζωγραφίζοντας μια mandala το βραδάκι για να ηρεμήσει το μυαλό σου, για να σταματήσεις να ανησυχείς, για να κοιμηθείς καλύτερα, για να έρθεις σε επαφή με τον ανώτερο εαυτό σου.

Είτε το καταλαβαίνεις συνειδητά είτε όχι όταν ασχολείσαι με μια mandala στην ουσία παλεύεις και νικάς τον φόβο της υπαρξιακής μοναξιάς. Καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι μόνος σε αυτόν τον κόσμο, καθώς είσαι ένα με το σύμπαν, ένα αναπόσπαστο και αγαπημένο μέρος του.
Αυτό που λένε οι βουδιστές ότι η mandala είναι ένας τρόπος να βιώσουν το Όλον δεν είναι υπερβολή. Είναι η αλήθεια.

Πώς να χρησιμοποιήσεις μια mandala

Μπορείς να βρεις mandala στο διαδίκτυο, να τις εκτυπώσεις και μετά να τις χρωματίσεις. Επίσης σε μπορείς να βρεις σε βιβλιοπωλεία βιβλία με mandala.

Μπορείς να φτιάξεις και τη δική σου mandala από την αρχή, σχεδιάζοντας τη.

 

Αν θέλεις να κάνεις μια μεγάλη mandala για να τη ζωγραφίσεις με τους δικούς σου φτιάξε σε ένα αρκετά μεγάλο χαρτί έναν κύκλο, κόψε το χαρτί που περισσεύει με ένα ψαλίδι, μοιραστείτε τον χώρο για να ξεκινήσετε να ζωγραφίζετε.

Μόλις βρεις τη δική σου mandala, μπορείς πριν ξεκινήσεις να τη “δουλεύεις” να βάλεις μια πρόθεση. Μπορεί να είναι η χαρά μου, η ευτυχία μου, η επιτυχία μου, ο γάμος μου, τα επαγγελματικά μου, η σχέση μου με τον διευθυντή μου, το ταξίδι που θέλω να κάνω και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Μόλις βάλεις την πρόθεση σου, ξεκίνησε να χρωματίζεις. Το μυαλό σου θα απορροφηθεί τόσο πολύ στο περίπλοκο σχέδιο που θα ξεφύγει από ανούσιες σκέψεις.
Σταδιακά στο μυαλό σου θα έρχονται μόνο φλασάκια από χαρά, από δημιουργικότητα καθώς και από πληροφορίες για το θέμα στο οποίο θέλεις απαντήσεις.

Όσοι ασχολούνται συστηματικά με τη mandala περιγράφουν την κατάσταση στην οποία φτάνουν ζωγραφίζοντας, ακόμα και υπνωτιστική.

Καθώς το ανήσυχο μυαλό ασχολείται με περίπλοκα σχέδια, ο δημιουργικός νους, αυτός που έχει όλες τις απαντήσεις, όλες τις λύσεις και όλη τη σοφία, αφήνεται ελεύθερος να επικοινωνήσει μαζί σου και να τον ακούσεις.

Αν όλη αυτή η ηρεμία σε πανικοβάλει, οι βαθιές αναπνοές θα σε επαναφέρουν σε κατάσταση ηρεμίας.

Να θυμάσαι πάντα ότι η χαρά, η ευτυχία, η αφθονία και η αγάπη είναι η φυσική σου κατάσταση και όχι ο πόνος, ο φθόνος, οι δυσκολίες η ανησυχία και η ταλαιπωρία.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένα χρώματα για συγκεκριμένο σκοπό.
Κόκκινο για δύναμη και πάθος
Ροζ για αγάπη, θηλυκότητα και διαίσθηση
Πορτοκαλί για δημιουργικότητα, διαίσθηση και μεταμόρφωση
Κίτρινο για χαρά, μάθηση, σοφία και γέλιο
Πράσινο για τη θεραπεία της καρδιάς σου, αγάπη, φροντίδα και μεταφυσικές ικανότητες
Μπλε για εσωτερική ηρεμία και διαλογισμό
Μοβ για κάθε τι πνευματικό
Λευκό για συγκέντρωση
Μαύρο για μυστήριο, σοβαρή σκέψη και ξεχωριστότητα.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένα χρώματα εξαρχής ή να δεις εκ των υστέρων ποια χρώματα χρησιμοποίησες για να καταλάβεις τι σου λέει το υποσυνείδητο σου μέσα από τα χρώματα που χρησιμοποίησες.

Τα βήματα

Κάθισε άνετα και βάλε απαλή μουσική ή μουσική διαλογισμού.

Συγκεντρώσου στο σχέδιο σου και ξεκίνα να σχεδιάζεις ή να χρωματίζεις.

Δεν είναι ώρα για κριτική. Άφησε το καταστροφικό μικρόβιο της κριτικής μακριά από αυτό που δημιουργείς.

Σε όλη τη διάρκεια να σκέφτεσαι την πρόθεση που έβαλες. Αν έρθουν άλλες σκέψεις, μπορείς να σταματήσεις για λίγο, να πάρεις λίγες αναπνοές και να συνεχίσεις.

Όταν τελειώσεις, κοίταξε τη mandala σου και νιώσε την ενέργεια της. Είναι πολύ πιθανό να κοιτώντας τη να παρατηρήσεις κάποια στοιχεία που σου είχαν διαφύγει όσο την έφτιαχνες.
Αυτό είναι θαυμάσιο γιατί δείχνει ότι λειτουργούσες με το δημιουργικό δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου σου όσο την έφτιαχνες.

Μπορείς να βάλεις τη mandala σε κάποιο σημείο που θα τη βλέπεις καθημερινά ή να τη βγάλεις μια φωτογραφία.
Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τον σκοπό/πρόθεση που έβαλες δημιουργώντας τη αλλά και θα παίρνεις, λογικά ή διαισθητικά, όλο και περισσότερα στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία θα σε εκπλήσσουν κάθε φορά διευρύνοντας την αντιληπτικότητα σου και δίνοντας νέο νόημα στη ζωή σου.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.