• vent3

Κάν’ το όπως ο Φελπς

Υπάρχουν πολλά που θυμόμαστε από τους Ολυμπιακούς του Ρίο και ένα από αυτά είναι οι παραδοσιακές, απλές, οικονομικές γιαγιαδίστικες βεντούζες σε σώματα πρωταθλητών. Με το που ο Φέλπς εμφανίστηκε πουά στην πισίνα, μια μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε σε ολόκληρο τον κόσμο: Είναι καλές; Φέρνουν αποτέλεσμα; Ποιος τις κάνει; Σε ποια θέματα μπορούν να βοηθήσουν;

Η αλήθεια είναι ότι εγώ κάνω βεντούζες με φωτιά για το κρύωμα, εδώ και αρκετά χρόνια. Είμαι τυχερή γιατί η μαμά μου ξέρει να κάνει βεντούζες (έχει κάνει αρκετή προπόνηση στον μπαμπά μου) ενώ έχει κρατήσει και τον “εξοπλισμό” από τη μαμά της.
Επίσης μετά από ατελείωτες φυσικοθεραπείες για μια ρήξη στον ώμο μου, ξεκίνησα να κάνω βεντούζες με αέρα (ξηρές βεντούζες) σε επαγγελματία και να σας πω τα νέα; Ο ώμος μου και η πλάτη μου πλέον είναι πιο καλά από ποτέ.

Πώς λειτουργούν

Οι βεντούζες είτε με φωτιά είτε με αέρα, τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα. Τραβούν δέρμα και αγγεία μέσα στο “ποτηράκι” στη συγκεκριμένη περιοχή και αυτό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος χαλαρώνοντας τους μυες και τις αρθρώσεις. Βασικά το αίμα που έρχεται στην περιοχή με την υπεραιμία, είναι και το μόνο που χρειάζεται καθώς εμπεριέχει και μεταφέρει το όποιο “φάρμακο” χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αναλάβει.
Τις περισσότερες φορές μπορείς να τις κάνεις σε συνδυασμό με βελονισμό ή μασάζ. Εγώ συνδυάζω ρεφλεξολογία και βεντούζες με πολύ καλά αποτελέσματα και στη χαλάρωση και στη θεραπεία.

Αυχένας, έντερο, συκώτι, μυικοί πόνοι

“Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στα θέματα του αυχένα. Να ξέρεις ότι το σώμα έχει μνήμη. Ένα χτύπημα ή ένα τράνταγμα, ακόμα και παλιό, κάνει τον μυ να είναι δύσκαμπτος. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με το μασάζ, γιατί όσο προσπαθείς να χαλαρώσεις το μυ τόσο αυτός αντιστέκεται και σφίγγει περισσότερο. Μόνο με τις βεντούζες μπορεί να προκληθεί υπεραιμία και να κυκλοφορήσει το αίμα στην περιοχή για να μπορέσει να θεραπευτεί.

Οι βεντούζες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές σε όλα τα θέματα του εντέρου, και η κυταρρίτιδα είναι ένα σύμπτωμα κακής λειτουργίας του εντέρου. Το συκώτι αποτοξινώνεται και αποσυμπιέζεται όπως και τα νεφρά, που ταλαιπωρούνται από την κούραση. Είναι αποτελεσματικές στα θέματα της μέσης, στις τενοντίτιδες, στις φλεγμονές, στις αθρίτιδες, αυχενικό”, μας λέει η Άννα Μαρία Σενν (Anna-Maria Senn στο facebook), θεραπεύτρια ολιστικής ιατρικής, Πτυχιούχος του Oexle’S Gesundheitsfachschule Schlieren Ελβετίας.

Γιατί να τις κάνεις

  • Βοηθούν στο να κυκλοφορήσει τό αίμα όπου υπάρχει πόνος
  • Βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες
  • Μειώνουν τον πόνο, τις φλεγμονές αλλά και το οίδημα
  • Ανακουφίζουν από ρευματικούς ή πόνους στις αρθρώσεις
  • Ανακουφίζουν τους πόνους περιόδου, θέματα αναπαραγωγής αλλά και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
  • Βοηθούν αποτελεσματικά σε κάθε θέμα με το αναπνευστικό αντιμετωπίζοντας βήχα, κρύωμα, άσθμα
  • Αντιμετωπίζουν την κυταρρίτιδα
  • Βοηθούν στη λειτουργία του συκωτιού, των νεφρών, του στομαχιού

Αρχαία Ελλάδα, Αίγυπτος και Κίνα

Οι βεντούζες εφαρμόζονται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο Ιπποκράτης περιγράφει τις βεντούζες και τις αναφέρει ως ένα αποτελεσματικό μέσο θεραπείας για επιφανειακές ή βαθιές ασθένειες. Στην Κίνα εφαρμόζονται εδώ και 5.000 χρόνια όπου σε συνδυασμό και με τη διατροφή αντιμετωπίζονται σχεδόν όλα τα θέματα υγείας. Πιστεύεται ότι βοηθούν στην κυκλοφορία του “τσι”, της ζωτικής ενέργειας. Όπου έχει μπλοκάρει ή είναι στάσιμη η ζωτική ενέργεια, έρχονται οι βεντούζες για να την ενεργοποιήσουν.
Στη Δύση εφαρμόζονται κυρίως στο πλαίσιο μιας γενικότερης θεραπείας για κάποιο θέμα στους μυες, τις αρθρώσεις, και το αναπνευστικό. Έρευνες των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα κυρίως στην αντιμετώπιση του πόνου και ότι δεν επιφέρουν κάποιο άλλο θέμα υγείας με παρενέργειες,
Ο Αμερικανός αθλητής της γυμναστικής, Alexander Nadour λέει ότι είναι τα καλύτερα λεφτά που έχει ξοδέψει ποτέ. Και να φανταστείς ότι σε σχέση με άλλες μεθόδους είναι εξαιρετικά οικονομική.

Πώς διαλέγεις τον κατάλληλο θεραπευτή για να κάνεις βεντούζες

Συνήθως χρειάζεται να κάνεις μια μικρή έρευνα, να ρωτήσεις γνωστούς σου που έχουν κάνει, και τελικά να κρίνεις από το αποτέλεσμα. Αρκετά φυσικοθεραπευτικά κέντρα, σπα και εναλλακτικοί θεραπευτές, προσφέρουν καλές υπηρεσίες εφαρμόζοντας τις βεντούζες. Όπως λέει και η Άννα Μαρία Σενν, “αν καταλάβεις ότι βάζει τις βεντούζες όπου να ‘αι, τις αφήνει για λίγη ή πολλή ώρα και δε σου μιλάει με σαφήνεια για τα σημεία όπου τις εφαρμόζει, μάλλον πρέπει να μην ξαναπάς”.

Πονάνε; Πόσο διαρκούν τα σημάδια;

Η αλήθεια είναι ότι πονάνε αλλά ευτυχώς για όλους μας, όχι αφόρητα. Εξαιτίας της υπεραιμίας συνήθως νιώθεις ζέστη στην περιοχή. Όπου μείνουν τα πιο έντονα σημάδια, εκεί υπήρχε και το μεγαλύτερο θέμα ή η πιο έντονη φλεγμονή. Λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή, ξεκινούν να φεύγουν σταδιακά τα σημάδια.

Ευχαριστούμε τη θεραπεύτρια ολιστικής ιατρικής, Πτυχιούχος του Oexle’S Gesundheitsfachschule Schlieren Ελβετίας, Anna-Maria Senn,  sennannamaria@gmail.com

Από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

(3) Σχόλια

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.